Народні прикмети на 26 серпня. Принесіть додому гроно горобини на щастя

26 серпня за новим церковним календарем (8 вересня за старим) - день пам'яті мучеників Адріана і Наталії. У народі день отримав назву Адріян Осінній і Наталя Вівсянниця. За старим календарним стилем - день пам'яті преподобного Максима Сповідника.

Адріан і Наталія були молодим подружжям і жили у Віфінії, області на півночі Малої Азії, на рубежі III-IV століть. Адріан був суддею в судовій палаті. Це були часи правління імператора Максиміана, який влаштовував гоніння на християн. Їх усіляко заохочували й обіцяли нагороди за доноси.

Якось за одним із таких доносів солдати правителя схопили 23 християн, які переховувалися в печері. Їх катували і примушували відмовитися від віри, а потім відправили в судову палату для свідчень. Коли Адріан побачив мужність віруючих, то сильно надихнувся і заявив, що він теж християнин. Про це донесли імператору - суддю спочатку намагалися напоумити, а потім кинули до в'язниці.

Наталя, його дружина, була таємною християнкою - вона відвідувала чоловіка в темниці та зміцнювала його віру. Адріана засудили до смертної кари і незабаром стратили. Наталію примушували вдруге вийти заміж, але їй вдалося сховатися у Візантії. Якось уві сні вона побачила чоловіка - Адріан повідомив, що скоро вони зустрінуться. Наталія, змучена стражданнями, незабаром померла.

Про що говорять прикмети на 26 серпня

  • холодний ранок - до ранньої зими;
  • туман цього дня - ще буде тепло, а якщо на деревах іній - буде мороз;
  • багато грибів-опеньків - бабиного літа не чекай.

У народі 26 серпня - свято Адріян Осінній і Наталя Вівсянниця. Прозвали його так тому, що в цю пору починають косити овес, а осінь стає дедалі ближчою. Ми також розповідали, яке сьогодні свято в народному календарі та про звичаї і заборони цього дня.

Що не можна робити 26 серпня

26 серпня, як і в інші дні, церква не схвалює і виступає проти лайки, злості, пліток, наклепу, заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не можна відмовляти в допомозі нужденним.

Народні прикмети дня забороняють ходити босоніж - за повір'ям, за голу ногу може вхопити нечисть. Насправді цій забороні є й раціональне пояснення: земля ближче до осені стає холоднішою, тому ходіння босоніж може стати причиною застуди. Категорично на Адріана і Наталю заборонено сваритися з близькими - сварка може затягнутися на довгий час.

Що можна робити 26 серпня

У молитвах до святої Наталії звертаються з проханнями зберегти в сім'ї щастя і кохання, незаміжні дівчата просять хорошого чоловіка.

26 серпня прийнято готувати вівсяне печиво, вівсяні млинці. Вважається, що якщо народжену цього дня дівчинку назвати Наталією, вона буде щаслива все життя. Якщо 26 серпня принести в дім гроно горобини, то в родині будуть мир і злагода.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ракетный удар России по Украине 26 августа стал самым массовым за все время войны - Злий Одесит

понеділок, 26 серпень 2024, 23:40

Массированный комбинированный удар вместо Дня Независимости Украины, о чем неоднократно предупреждалось, российские оккупанты провели 26 августа. Целями удара, в который входили разные средства поражения, была энергетическая инфраструктура, а также дру...

Африка ось-ось спалахне: В ключовому регіоні світу назріває війна, яку ніхто не помічає, - місцеві аналітики

понеділок, 26 серпень 2024, 22:14

На сході Африки, куди Україна продає своє зерно, незабаром може спалахнути нова велика війна. Агресором може виступити Ефіопія. Про це в авторській статті для The New York Times пишуть наукові співробітники Університету Могадішо (Сомалі) Аф’яр Елмі та ...