Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

цілитель Пантелеймон

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського.

Пантелеймон народився в III столітті, в Нікомідії. Його ім'я при народженні було Пантолеон, батько його був язичником, а мама - християнкою. Вона не встигла виховати сина, бо рано померла, і Пантолеон пішов навчатися в язичницьку школу. Батько віддав його в учні до лікаря Євфросина. У місті в цей час ховалися від влади священики - Єрмолай, Єрмип і Єрмократ, а Пантолеон весь час ходив на навчання повз їхній притулок. Якось Єрмолай заговорив з юнаком і розповів йому про християнську віру.

Через деякий час Пантолеон побачив на вулиці дитину, яку вкусила змія. Як лікар, Пантолеон був безсилий - отрута вже почала діяти і дитина вмирала. Тоді юнак став молитися Господу про зцілення малюка. Сталося диво: дитина ожила. Після цього Пантолеон прийняв святе хрещення з ім'ям Пантелеймон - тобто, "всемилостивий".

Усе своє життя Пантелеймон присвятив хворим, убогим і жебракам. Він лікував усіх безкоштовно, зцілюючи ім'ям Ісуса Христа. Але заздрісники донесли на лікаря імператору. Тоді юнака засудили до тортур і страти, але навіть після цього за його молитвами сталося ще чимало чудес. Відбуваються вони і зараз - святий допомагає всім, хто в молитвах просить його заступництва.

Прикмети на 27 липня

Прикмети дня говорять про погоду найближчим часом, урожай і якою буде осінь:

  • коники стрибають - до ясної та сухої погоди;
  • мурахи ховаються в мурашнику - чекай дощу;
  • багато жолудів на дубі - до багатого врожаю;
  • капуста рано почала лягати в качани - осінь буде холодною.

У народному календарі 27 липня - свято Пантелеймона, або Палій. За повір'ями, у того, хто порушить заборони цього дня, пожежа може знищити весь урожай.

Що не можна робити 27 липня

Сьогодні, як і в інший день, церква виступає проти лихослів'я, лайки, злості, заздрості та жадібності, а також помсти, розпачу, наклепів і пліток. Категорично заборонено сьогодні відмовляти в допомозі - це вважається гріхом, оскільки Пантелеймон завжди допомагав людям.

За народними прикметами на Пантелеймона не можна працювати в полі або на городі.

Що можна робити 27 липня

У молитвах святого Пантелеймона просять про міцне здоров'я й одужання, особливо просять допомоги в лікуванні хвороб очей. Також біля ікони святителя моляться за тих, кому потрібно повернути душевне здоров'я. Святий вважається покровителем лікарів, хворих і військових, у день Пантелеймона йдуть до храму і ставлять свічку за поранених військових - вірять, що святий здатний зцілити навіть найважчих хворих.

За народною традицією цього дня збирають лікарські трави, які нібито сьогодні мають особливу силу. Прийнято також готувати пироги з капустою з нового врожаю, ними пригощають хворих і нужденних.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Чому здають Покровськ: як росія веде наступ? - Бутусов

неділя, 1 вересень 2024, 0:30

Що буде, якщо рф захопить Покровськ?

План "Потужні потуги"

субота, 31 серпень 2024, 22:04

До чергового плану Володимира Зеленського, озвученого ним під час прес-конференції, важко висувати критичні зауваження. І не тому, що, як відповів Президент журналістам, критика – це коли "спустили "темники" чи "хтось замовив критику команди Офісу през...