Народні прикмети на 27 липня.Чим більше віддаси сьогодні, то більше повернеться в майбутньому

27 червня за новим календарним стилем (10 липня - за старим) - день пам'яті преподобного Самсона, странноприїмця.

Також цього дня вшановують Корецьку ікону Божої Матері "Споручниця грішних" - один із найвідоміших чудотворних образів. Це перехідне свято і відзчим більше віддаси сьогодні, то більше воздасться в майбутньому.начають його в четвер першого тижня після П'ятидесятниці.

За старим календарним стилем - день пам'яті пророка Єлисея і святителя Мефодія, патріарха Константинопольського

***

Самсон жив у V-VI століттях у Римі. Він був із багатої і знатної християнської сім'ї, здобув гарну освіту, знав лікувальну справу і все життя безкоштовно лікував бідняків.

Після смерті батьків Самсон роздав спадок нужденним, а сам пішов у пустелю під Константинополем і оселився там. Згодом він переїхав у невеликий будиночок, де став приймати мандрівників, жебраків і хворих. За переказами, одного разу Самсон зцілив імператора Юстиніана, і зробив це всього лише одним дотиком руки. Імператор на знак подяки хотів обсипати золотом свого рятівника, але Самсон не захотів, а попросив Юстиніана побудувати дім для мандрівників і лікарню. Преподобний до глибокої старості приймав у ньому мандрівників і нужденних людей, допомагав їм і лікував.

***

Стародавня ікона Божої Матері "Споручниця грішних" Корецька відома на Русі з першої половини XVII століття. Образ зберігався в замку корецьких князів, називалася ікона "Благодатна", а привезли її за різними версіями чи то з колишнього Константинополя, чи то з Риму. Існує переказ, за яким цій іконі молилася свята преподобна Марія Єгипетська в єрусалимському храмі.

Після смерті корецького князя Самуїла образ забрала ігуменя Серафима до православного Свято-Троїцького Корецького дівочого монастиря. Урочисто перенесли святиню 1622 року, у четвер після Святої П'ятидесятниці, - цього дня і було встановлено святкування на честь ікони. За деякими даними, образ певний час перебував у монастирі, потім його кілька разів перевозили, й ікона опинилася в католиків, які також шанували її як чудотворну, а потім знову повернули в православний монастир. Після пожежі у відновленій обителі ікону помістили в новій Успенській церкві, приблизно в цей час для образу виготовили срібний позолочений оклад з емалями.

Нині ікона "Споручниця грішних" перебуває в цьому ж монастирі, в місті Корці Рівненської області.

На образі зображено Богородицю з Ісусом на лівій руці та чотири сувої, на одному з яких слова: "Аз Споручниця грішних до мого Сина". Слово "Споручниця" означає "Поручителька" - тобто Богородиця доручається перед Сином за людей і безперестанку молиться за всіх, хто звертається до Неї.

Прикмети на 27 червня

квіти зранку не розкриваються - чекай дощу;

дощ пішов - буде сиро до бабиного літа;

ясний день видався - ще 7 тижнів буде гарна погода;

бджіл багато літає - можлива посуха.

У народному календарі 27 червня - свято Самсон Сіногній. Прозвали його так тому, що зазвичай у цей час йшли часті дощі й скошене сіно загнивало до того, як його встигали прибрати.


Що не можна робити 27 червня

27 червня, як і в інший день, церква не схвалює лайки і сварок, пліток, наклепів, виступає проти жадібності, заздрості, зневіри.

За народними прикметами цього дня не слід вирушати в далеку дорогу або переїжджати - можуть бути невдачі, відмовляти в допомозі, бо можна самому опинитися в злиднях, та не варто освідчуватися - можуть відмовити.

Про що помолитися і що можна робити 27 червня

До святого Самсона, оскільки він був лікарем, звертаються з молитвами про здоров'я та зцілення від хвороб. Перед іконою "Споручниця грішних" моляться з проханнями позбавити від інфекцій та епідемій, захистити від пристріту і порчі, зцілити від безсоння, а також просять про прощення гріхів.

За прикметами 27 червня наші предки викидали старі речі, а непотрібні віддавали тому, хто потребує. Вважається, що що чим більше віддаси сьогодні, то більше воздасться в майбутньому.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Прихильники московської церкви нервують: хто і як захищає рпц в Україні

вівторок, 2 липень 2024, 8:56

Мірою того, як кількість підписів за розгляд законопроекту про заборону московської церкви наближається до необхідної для прийняття рішення, прихильники рпц в Україні нервують. Нервуючи, здають себе з потрохами – хоч, певне, їм здається, що вони виявля...

Народні прикмети на 2 липня: У день Берегині краще не планувати далеку поїздку. Традиції та заборони свята

вівторок, 2 липень 2024, 7:05

2 липня за новим календарним стилем (14 липня - за старим) - Покладення ризи Пресвятої Богородиці, яке відбулося у Влахерні. 2 липня за старим календарним стилем згадують святого мученика Зосиму Аполлоніадського. Також за старим календарем триває Петрі...