Народні прикмети на 27 серпня. Три заборони на двох Пименів. Що треба зробити з горобиною на щастя

27 серпня за новим церковним календарем (9 вересня за старим) - день пам'яті преподобного Пимена Великого, а також Кукші, ієромонаха, і Пимена Постника, Печерських. За старим календарним стилем - день пам'яті малого пророка Михея і перенесення мощей преподобного Феодосія, ігумена Києво-Печерського.

Пимен жив у IV столітті в Єгипті. Разом із двома своїми братами він пішов у монастир і там вони всі прийняли чернечий постриг. Пимен прославився тим, як він вів своє життя: багато постив, довго молився. Незабаром для інших ченців він став духовним наставником і керівником, а слава про нього пішла по всій країні. Але Пимен не хотів такої уваги і разом з учнями переходив з обителі в обитель.

До праведника часто приходили по відповіді та пораду. Якось один чернець запитав у нього: "Чи слід замовчати гріх брата, який згрішив, якщо трапиться побачити його?" Пімен відповів: "Якщо ми приховаємо гріхи братів, то і Бог приховає наші гріхи. Знай, що твої гріхи подібні до колоди, а гріхи брата твого подібні до сучка, і тоді ніколи не будеш приходити в збентеження і спокусу".

Преподобний заповідав дотримуватися трьох правил: "Боятися Бога, часто молитися і робити добро".

***

У день пам'яті преподобного Пимена Великого звершується пам'ять преподобного Пимена і священномученика Кукші Печерських.

Преподобний Кукша був одним із отців святого Печерського монастиря. Прославився він тим, що хрестив в'ятичів і багатьох просвітив вірою. Відомий був Кукша і своїми чудесами: він проганяв бісів, міг викликати дощ, висушити озеро і показав багато інших дивовижних знамень. Загинув Кукша разом зі своїм учнем - їх після багатьох мук убили невірні.

Блаженний Пимен Постник також подвизався в Печерському монастирі. Від Бога він отримав дар зцілення, а також прозріння. Пимен пророкував про далеке майбутнє, а дату своєї смерті назвав за два роки до неї. Також Пимен передбачав убивство Кукші, який на той час перебував далеко від монастиря. Того дня Пимен вигукнув: "Брат наш Кукша цього дня вбитий". Сказавши це, Пимен помер і сам.

Мощі преподобного Пимена спочивають у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

Прикмети на 27 серпня

  • грім цього дня - до бабиного літа;
  • на горобині багато ягід - зима буде суворою;
  • листя горобини вже пожовкло - до теплої осені та морозної зими;
  • ягоди горобини вже обсипалися - зима буде теплою і сніжною.

У народі 27 серпня - свято два Пимена і Анфіса Горобинниця, на честь святої мучениці Анфіси Нової, яка постраждала за віру і загинула цього дня.

Що не можна робити 27 серпня

27 серпня, як і в будь-який інший день, церква не схвалює і виступає проти лайки і злості, наклепів, пліток, осуду, заздрощів, жадібності, помсти і відчаю. Не можна відмовляти в допомозі нужденним.

У народі цього дня не радять робити великих покупок і свататися - покупки і шлюб можуть бути невдалими. Також не варто позичати гроші - їх повернуть не скоро.

Що можна робити 27 серпня

У молитвах до святого Пимена Великого звертаються з проханнями дати сили і мудрість, приборкати гординю, припинити сварки і ворожнечу в сім'ї, навчити поблажливості і прощення.

У народі на Анфісу Горобинницю збирають горобину - вона вважається потужним оберегом: горобина біля хати вберігає від людської заздрості, а три дерева, що ростуть біля неї,захищають дім від пожежі. Гілочку горобини цього дня можна принести в дім і повісити над вхідними дверима - на щастя й удачу. Добре також підмести в домі. 27 серпня можна йти на риболовлю - буде хороший улов.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

2. Мамині цукрові буряки

вівторок, 27 серпень 2024, 9:35

Наболіле. 2. ДО ВСІХ, ХТО РОДОМ ІЗ БУРЯКІВНИЧОГО СЕЛА. Ви ж, сподіваюся, друзі, не забули про що йшлося, чим, власне, розпочиналася моя попередня стаття, озаглавлена подібно цій, під №1, опублікована буквально вчора, 26 серпня-2024. Я. селянський син р...

Російські загарбники захопили ще один населений пункт на Покровському напрямку (мапа)

вівторок, 27 серпень 2024, 8:41

Російська армія окупувала селище Птиче у Донецькій області, яке розташовано на південному сході Покровського району. Про це повідомляють аналітики ресурсу Deep State, передають Патріоти України. . Також окупанти, як зазначається, просунулися біля Піща...