Народні прикмети на 27 травня, що не можна робити в рідній домівці у Федорин день та чому кидали кілька монет до тарілки у дальньому кутку

27 травня православні віряни за новим церковним календарем (9 червня - за юліанським) згадують священномученика Ферапонта, єпископа Сардійського і мученицю Феодору. У народі день прозвали Федорин. За старим календарним стилем цього дня згадують мученика Ісидора.

Святий Ферапонт жив у III столітті в місті Сардіс (Мала Азія). Він був місцевим єпископом, проповідував християнську віру і хрестив багатьох язичників-еллінів. Правитель Юліан, дізнавшись про це, велів кинути єпископа в темницю. Там його залишили без їжі і води, намагаючись у такий спосіб змусити відмовитися від віри, але Ферапонт стійко витримав усі випробування. Тоді його почали водити в кайданах містами і публічно катувати - як повчання іншим. Ефект був зворотним: бачачи мужність єпископа, християни лише міцнішали у вірі. Але після чергового побиття Ферапонт помер - за переказами, тієї ж миті кілки, до яких було прив'язано єпископа, дали паростки і стали деревами. Їхнє листя зцілювало тих, хто звертався зі щирою молитвою до святого.

***

27 травня за новим стилем згадують також мученицю Феодору, яка жила в III-IV століттях в Олександрії. Це були часи правління імператора Діоклетіана, який сам був язичником і влаштовував гоніння на християн. Феодору, як християнку, привели до нього на суд і зажадали, щоб вона відмовилася від віри. Коли Феодора відмовилася, то її спровадили в блудний дім. Честь дівчини врятував воїн Дідім - він захистив її і віддав їй свій одяг. За це його відправили на страту - Феодора пішла разом із ним.

Прикмети на 27 травня

  • якщо на Федорин день зранку душно - чекай дощу;
  • роси багато зранку - день буде ясний;
  • туман випав - буде багато грибів;
  • Вважається, що яка погода цього дня - така ж буде й осінь.

    Що не можна робити 27 травня

    Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква виступає проти лихослів'я, образ, жадібності, заздрості. Особливо потрібно стежити за своїм язиком - свята Феодора не терпить пліток.

    За народними прикметами порожні розмови і плітки можуть призвести до розладу в сім'ї, так і говорили: "На Федору - не виносьте з хати сміття". З цієї ж причини не радять цього дня прибирати в будинку, особливо підмітати - це вважається поганою прикметою, до сімейних сварок і негараздів.

    Що можна робити 27 травня

    Святому Ферапонту моляться про зцілення духовне і фізичне. У святої Феодори просять підтримки в сімейних справах.

    Сьогодні слід говорити тільки у справі - це принесе користь і вбереже від чуток. Доброю прикметою вважається помирити тих, хто свариться.

    За старих часів цього дня задобрювали домовика і залучали в дім достаток і фінанси: ставили в затишному місці чашку або тарілку і кидали в неї кілька монет.

    Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

    Почніть з себе: Відомий економіст розкритикував плани влади знайти додаткові гроші на війну різким підвищенням податків в Україні

    п’ятниця, 26 липень 2024, 23:58

    Економіст та публіцист Вадим Новіков поділився своїм рецептом перебудови економіки України на військові рейки, зазначають Патріоти України. "Уряд запропонував Верховній раді значно підвищити податки для фінансування витрат на війну. В ЗМІ і Інтернеті з...

    Військові – не раби!

    п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

    Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...