Народні прикмети на 28 червня. Якого зцілення цього дня українці традиційно просять у Богородиці

Ікона Божої Матері "Троєручиця&

28 червня за новим календарним стилем (11 липня - за старим) - день пам'яті ікони Божої Матері "Троєручиця". У народі день отримав назву Кропив'яне заговіння. 28 червня за старим календарним стилем - день пам'яті пророка Амоса, святителя Михаїла, митрополита Київського.

Ікона "Троєручиця" має незвичайну історію. У 716 році на візантійському престолі був імператор Лев Ісавр - затятий іконоборець. За його наказом у християн відбирали і спалювали ікони, а самих вірян убивали.

Під ці гоніння потрапив перший міністр і просвітитель християнства в Сирії Іоанн Дамаскін, який служив у халіфа Дамаського. Щоб усунути Іоана, імператор пішов на хитрість: наказав підробити почерк Іоанна і написати лист, у якому він просить у Візантії допомоги, щоб завоювати Сирію. Коли халіф прочитав цей лист, то велів відрубати праву руку Іоану. Іоан ублагав віддати йому руку, став молитися перед іконою Богоматері і врешті-решт заснув. Коли ж він прокинувся, то його рука була на місці, наче нічого й не сталося. На радощах Іоанн замовив у майстрів руку зі срібла і прикріпив її до ікони. Інша версія каже, що чоловік сам дописав на образі третю руку. Решту життя Іоанн присвятив служінню Богу.

Ікону назвали "Троєручицею" і стали шанувати як чудотворну. Згодом вона опинилася в Хіландарському монастирі на Афоні, а один із її списків перебуває зараз у Спасо-Преображенському соборі в Чернігові.

Прикмети на 28 червня

  • дощ іде зранку, а після нього веселка - до гарної погоди;
  • вода в річці прибула - чекай негоду;
  • зозуля перестала кувати - до ранньої зими.

У народному календарі 28 червня - Кропив'яне заговіння. Вважається, що цього дня кропива найцілющіша, а після втрачає свою силу і користь.

Що не можна робити 28 червня

Сьогодні, як і в інший день, церква виступає проти лайки і сварок, злості, пліток, наклепу, жадібності, заздрості, зневіри.

Народні прикмети дня забороняють давати і брати гроші в борг, лаятися - сварка затягнеться надовго, відмовляти в допомозі, а також грати весілля - шлюб буде неміцним.

Про що помолитися і що можна робити 28 червня

До ікони "Троєручиця" звертаються з молитвами зцілити хвороби рук, ніг і суглобів, вірять, що молитви до Богородиці біля цього образу допомагають відновити зір. Також просять у Пресвятої здоров'я для близьких, родинного благополуччя та захисту від ворогів. Чудотворний образ покровительствує людям, які займаються рукоділлям, іконописцям і художникам.

Цього дня за народною традицією заведено збирати кропиву - за старих часів з нею готували борщ, салати, пиріжки. Відвари з кропиви, приготовані 28 червня, можна використовувати як ліки. У народі приписують кропиві й інші властивості - вважається, що якщо покласти її на порозі дому або ж повісити над дверима і вікном, то рослина захистить від усього недоброго.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перша місія планується на 2029 рік: NASA злила інформацію від SpaceX про політ міжпланетного корабля Starship на Марс. Однак Маску наступають на п'яти конкуренти

неділя, 30 червень 2024, 16:20

NASA оголосила новий раунд пропозицій для програми повернення зразків з Марса. Серед фіналістів — SpaceX, Blue Origin та Lockheed Martin, які вже мають чинні партнерства з NASA для програми Artemis. Зокрема, SpaceX планує використати свій Starship для ...

Рік-два тому на нього молилась пів України: Арестович – тепер нова ікона «хороших русских» імперців. І нескромно ставить себе в один ряд із Фрейдом та Юнгом

неділя, 30 червень 2024, 15:40

Як «не аферист, але авантюрист» знайшов нову багатомільйонну авдиторію. У перші тижні війни радник глави Офісу президента Олексій Арестович ефективно виконував роль народного психотерапевта і мав цілу армію прихильників. Люди, спраглі надії, ловили кож...