Народні прикмети на 28 серпня. Про що українки спрадавна молили цього дня. Дуже вдалий день для справ

28 серпня за новим церковним календарем (10 вересня за старим) - день пам'яті святої Анни Пророчиці, знайдення мощей преподобного Іова Почаївського. Також цього дня відзначають Собор преподобних отців Києво-Печерських, що в Дальніх печерах. За старим календарним стилем - Успіння Пресвятої Богородиці, а також день пам'яті ікони Успіння Божої Матері Києво-Печерської.

Анна Пророчиця народилася в I столітті до н.е. Вона вийшла заміж, але в шлюбі прожила всього 7 років - чоловік її помер. Анна оселилася при Єрусалимському храмі і незабаром прославилася своїм аскетичним життям: жінка дотримувалася суворого посту і вдень, і вночі молилася.

Коли їй було 84 роки, вона стала учасницею події Стрітення Господнє - Діва Марія і праведний Йосип на 40 день народження за звичаєм принесли Богонемовля в храм. Анна і праведний Симеон, які мали від Бога пророчий дар, одразу впізнали Богородицю і Богонемовля. Анна стала свідком, як Симеон повідав Діві Марії про призначення її дитини і про те, що її первісток стане Месією і Спасителем світу. Після цього Анна стала славити немовля і розповідати всім про те, що у світ прийшов передбачений Помазанник Божий.

***

Преподобний Іов, ігумен Почаївський і чудотворець у миру носив ім'я Іван Залізо. Народився він у середині ХVI століття в Галичині. Коли йому було 10 років, він прийшов у Преображенський Угорницький монастир, а в 12 - прийняв там чернецтво. Незабаром удостоївся священицького сану і керував монастирем понад 20 років - в обстановці гонінь на православ'я з боку католиків і уніатів.

На початку ХVII століття преподобний пішов на Почаївську гору й оселився в печері біля стародавньої Успенської обителі. Братія полюбила пустельника й обрала його ігуменом. Іов був лагідний і ласкавий, багато працював сам. Після 1642 року преподобний прийняв велику схиму з ім'ям Іоанн. Іноді він йшов у затвор на кілька днів, а то й тиждень.

Помер преподобний 1651 року, йому було вже понад 100 років. 28 серпня 1659 року мощі Іова було відкрито, після того, як Іов триразово являвся київському митрополиту Діонісію.

Коли 1675 року татари взяли в облогу Почаївський монастир, на третій день, під час читання акафісту, над монастирем з'явилася Цариця Небесна. Татари, які пускали в неї стріли, отримували їх назад і були поранені або вбиті ними самі, і втекли. 1721 року Почаївським монастирем заволоділи уніати і закрили доступ до мощей преподобного. Але через 20 років чудеса преподобного змусили їх допустити до них вірян.

У 1831 році, після возз'єднання уніатів із православною церквою, мощі святого Іова знову урочисто відкрили, а Почаївський монастир став лаврою.

***

У церкві є традиція прославляти всіх святих. 10 вересня згадують преподобних отців Києво-Печерських, які жили в Дальніх печерах. Ченці Печерського монастиря стали першими подвижниками в Київській Русі, а їхні молитовні подвиги надихнули наступні покоління на великі духовні труди. Дальні печери - один із комплексів монастиря. Тут покояться мощі 49 святих, один із них - засновник монастиря, преподобний Феодосій Печерський, тому печери також називають "Феодосіївськими". До числа преподобних отців у Дальніх печерах входять ченці, які звершували свій духовний подвиг з XI по XV століття. Про них не збереглося докладних відомостей, крім імені, часу несення подвигів і вказівки роду духовної праці - затворник, схимник, пістник тощо. Також у печерах знаходиться близько 30 мироточивих глав.

Прикмети на 28 серпня

За прикметами дня можна дізнатися, якими будуть осінь і зима, а також погода найближчим часом:

  • день погожий видався - найближчим часом заморозків не буде;
  • гроза цього дня - осінь буде теплою;
  • листя на березі пожовкло - до врожаю опеньків;
  • гуси і журавлі ще не полетіли на південь - до пізньої і теплої зими;
  • небо на заході червоне - чекай негоди;
  • багато горіхів, а грибів немає - зима буде сніжною і суворою.

У народі 28 серпня - свято Анна Скирдниця, за звичаєм цього дня останні снопи складають у скирти. Ми також розповідали, яке сьогодні свято в народному календарі та про звичаї і заборони цього дня.

Що не можна робити 28 серпня

28 серпня, як і в будь-який інший день, церква не схвалює і виступає проти лайки і злості, наклепів, пліток, косудження, заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не можна відмовляти в допомозі нужденним.

Цього дня за народними прикметами не радять свататися і робити пропозицію - шлюб буде невдалим. Також краще відмовитися від прогулянок незнайомими місцями - великий ризик заблукати. Не варто давати обіцянки - найімовірніше, їх не вдасться стримати.

На Анну Скирдницю жінкам забороняється працювати, час слід присвятити духовному розвитку.

Що можна робити 28 серпня

Святу Анну Пророчицю вважають покровителькою дівчаток і жінок - вона допомагає вдовам, самотнім жінкам, немовлятам. У молитвах до святої звертаються, коли захворіла дитина, потрібні допомога і сили, просять вгамувати смуток, позбавити від душевної скорботи, бід, напастей.

Іова Почаївського в молитвах просять про зцілення від тяжких хвороб, позбавлення від навали й нападу, моляться за всіляку нужду.

У народі день 10 вересня вважається святом, коли потрібно накривати стіл і запрошувати гостей. День за прикметами ідеально підходить для торгівлі та укладення угод - вважається, що договори, підписані сьогодні, стануть прибутковими.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Вже можна вважати": Гетьман висловився про можливий перебіг Курської операції

середа, 28 серпень 2024, 9:20

Збройні сили України можуть рухатися територією Росії вздовж кордонів України, аби створювати так звану санітарну чи "сіру" зону, передають Патріоти України. Відповідну думку висловив ветеран російсько-української війни, майор запасу Олексій Гетьман в ...

Народні прикмети на 28 серпня. Про що українки спрадавна молили цього дня. Дуже вдалий день для справ

середа, 28 серпень 2024, 7:05

28 серпня за новим церковним календарем (10 вересня за старим) - день пам'яті святої Анни Пророчиці, знайдення мощей преподобного Іова Почаївського. Також цього дня відзначають Собор преподобних отців Києво-Печерських, що в Дальніх печерах. За старим к...