Народні прикмети на 28 травня. Чому сьогодні не можна сварити дітей та з чим треба бути обережним

28 травня за новим календарним стилем (10 червня - за старим) - день пам'яті преподобного Микити сповідника, єпископа Халкідонського, прозваний в українського народу Микитою Гусятником.

Цей угодник Божий народився греком у VIII столітті, і з юності вирішив присвятити життя Господу. У писаннях сказано, що Микита вирізнявся особливим милосердям, ніколи не відмовляв у допомозі, постійно піклувався сиротами, вдовами, бідними і мандрівниками.

У 762 році він став єпископом Халкідонським (місто на малоазійському боці Боспорської протоки, в межах сучасного Стамбулу,- ПУ) і обіймав цю посаду майже півстоліття. Коли імператор Візантії Лев Вірменин розпочав гоніння на православних, то єпископ Халкідонський виступив проти правителя та іконоборчої єресі. За що був засуджений, а потім опинився на засланні, де і помер. Біля могили святого не раз відбувалися чудесні зцілення, але де зараз знаходяться мощі - невідомо.

28 травня за старим календарним стилем згадують преподобного Пахомія Великого.

Прикмети на 28 травня

  • тихий і безвітряний - буде гарний урожай;
  • гуси чистять пір'ячко - до затяжної негоди;
  • мурашок багато з'явилося - стоятиме сонячна і тепла погода.

У народному календарі 28 травня - свято Микита Гусятник, у народі вважають, що преподобний Микита оберігає гусей і гусенят. Друга назва дня - Полудниця: згідно з повір'ями, сьогодні всім керують добрі та злі духи в образі звичайних жінок зі сковорідками. Наприклад, добрі полудниці сковорідкою прикривають пшеницю на полі від пекучого сонця, злі навпаки - розташовують сковороду так, щоб сонце спалило врожай.

Що не можна робити 28 травня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква виступає проти лайки, жадібності, заздрості, пліток, лихослів'я.

Народні прикмети забороняють цього дня сварити дітей - мир і спокій покинуть такий дім. Незаміжнім дівчатам на радять виходити опівдні на вулицю - інакше не вийдуть заміж, а чоловікам - працювати в полі чи на городі, інакше можуть втратити сили.

Що можна робити 28 травня

Микиту Халкідонського вважають покровителем бідних людей. До святого звертаються з молитвами сироти, незаслужено скривджені люди, просять допомогти в сімейних справах, у реалізації задуманого і знайти хорошу роботу, моляться про зцілення від хвороб.

У народі святого просять уберегти домашню птицю - качок, гусей і маленьких пташенят. Народні прикмети цього дня радять повісити над вхідними дверима гілочку полину - щоб захистити оселю від полудниць та іншої нечисті.

Раніше ми публікували церковний календар на червень 2024 зі святами за новим і старим стилем.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Почніть з себе: Відомий економіст розкритикував плани влади знайти додаткові гроші на війну різким підвищенням податків в Україні

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:58

Економіст та публіцист Вадим Новіков поділився своїм рецептом перебудови економіки України на військові рейки, зазначають Патріоти України. "Уряд запропонував Верховній раді значно підвищити податки для фінансування витрат на війну. В ЗМІ і Інтернеті з...

Військові – не раби!

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...