Народні прикмети на 29 червня. Свято Петра і Павла за новим стилем

29 червня за новим календарним стилем (12 липня - за старим) - день пам'яті святих апостолів Петра і Павла, преподобного Паїсія Святогорця і Касперівської ікони Божої Матері. 29 червня за старим календарним стилем - день пам'яті святителя Тихона, єпископа Амафунтського.

Паїсій Святогорець - один із найбільш шанованих грецьких святих і духовних світил грецького народу ХХ століття, старець і монах Афонської гори. Його широко шанують як старця в усьому православному світі.

Паїсій народився 1924 року, в турецькій Каппадокії, в сім'ї Езнепідісів і під час народження отримав ім'я Арсеній - від святого Арсенія Каппадокійського, який хрестив його та напророкував хлопчикові чернече майбутнє.

Після обміну населенням між Грецією і Туреччиною його сім'я оселилася в Коніці в регіоні Епір, де Арсеній виріс і вивчив теслярську справу. Під час громадянської війни в Греції він служив радіо-оператором, відзначився своєю хоробрістю, самопожертвою і моральною праведністю. Після війни Арсенію не вдалося розпочати чернече життя, бо йому треба було забезпечувати своїх сестер. Але 1950 року він усе-таки пішов на гору Афон, де був послушником 4 роки і пострижений у ченця з ім'ям Аверкій. Згодом він перейшов у чернече братство Філофей (Любитель Бога). У монастирі Філофей він був у послухах у старця Симеона, і той постриг Аверкія в малу схиму і дав ім'я Паїсій.

12 липня 1994 року, прийнявши Святе Причастя за день до цього, старець Паїсій помер. Похований він у Суроті, поруч із Церквою Святого Арсенія Каппадокійського. У 2015 році Священний Синод Константинопольського Патріархату під головуванням Патріарха Варфоломія зарахував старця Паїсія до лику святих.

***

Касперівська ікона Божої Матері, Свято-Духівський кафедральний собор, Херсон / Вікіпедія

Касперівська ікона Божої Матері - один з образів Богородиці, шанований як чудотворний. Знаходиться ікона в Успенському соборі Одеси.

В Україну образ привіз наприкінці XVI століття серб. У середині XVIII століття його нащадок оселився в Ольвіопольському повіті Херсонської губернії, а образ передавався у спадок у родині. 1809 року її придбала поміщиця, дружина штабс-капітана, Іуліанія Іонівна Касперова, що мешкала тоді в маєтку Касперово (нині Кизомис Білозерського району Херсонської області).

Ікона на той час уже сильно занепала, але якось у лютому 1840 року, коли Касперова вночі молилася перед іконою з проханням допомогти їй, то раптом побачила, що ікона оновилася, і лик Богородиці прояснився. У сусідньому селі жила дворянка Віра Бурлєєва, яка ніяк не могла вилікувати параліч лівої руки. Навесні 1840 року уві сні вона почула голос Богоматері - він велів іти помолитися іконі в Касперово. Після молитви дворянка вилікувалася.

Влітку 1843 року відбулися ще 3 зцілення: після молитов перед образом одужав 13-річний селянський хлопчик із міста Херсона Іван Шумяков, який страждав на падучу хворобу, одужала розбита паралічем очаківська міщанка Марія Смєшная, після молитви перед образом Пресвятої Діви та помазання олією від лампади повернувся розум до новоіванівської селянки Парасковії Семипудової.

Відтоді ікону визнали чудотворною і вона отримала назву "Касперівська". До образу стали стікатися паломники з Херсона, Очакова, Одеси, Миколаєва та інших місць. З 1852 року на прохання херсонців ікону на свято Вознесіння Господнього стали приносити в собор Херсона.

Під час блокади Одеси британським флотом під час Кримської війни (1853-1855 роки) жителі міста звернулися до архієпископа Інокентія (Борисова) з проханням перенести Касперівську ікону в одеський Спасо-Преображенський собор.Після молитви городян перед святим образом і хресного ходу на свято Покрови 1 жовтня 1854 року вороги раптово розвернулися і залишили Одеську бухту. Після цього чудотворну ікону щороку приносити до Одеси в цей день, де вона і залишалася до середи Світлої седмиці в Спасо-Преображенському кафедральному соборі, а з 1918 року образ перебував там постійно.

У ХХ столітті найвідомішим дивом, пов'язаним з іконою, вважають порятунок 1922 року села Гнилякове Одеської області від епідемії холери. 1936 року Касперівську ікону перенесли до Успенського собору Одеси, де вона перебуває і зараз.

Прикмети на 29 червня

  • дощ іде цього дня - до гарного врожаю;
  • якщо напередодні зозуля замовкла, а 29 червня знову почала кувати - зима буде пізня;
  • день дуже спекотний - на Різдво буде сильний мороз до морозу, а дощовий день - до холодного літа і прохолодної зими.

У народному календарі 29 червня - свято Петрів день. Вважається, що, починаючи з Петра і Павла, дні стають дедалі коротшими, а ночі - довшими.

Що не можна робити 29 червня

У день Петра і Павла не слід займатися важкою фізичною працею і домашніми справами, не можна вінчатися.

В народі не радять брати і давати гроші в борг - це до злиднів, а також купатися у водоймах. Також цього дня заборонено пити міцні алкогольні напої - вважається, що все подальше життя можна провести під парканом.

Про що помолитися і що можна робити 29 червня

У свято віруючі люди йдуть до церкви, але якщо такої можливості немає, то можна помолитися і поза храмом. Головне в молитві - її щирість.

Святим Петру і Павлу можна молитися разом і окремо. В апостолів просять про зцілення від хвороб, гарний урожай, фінансове благополуччя. Святий Петро вважається покровителем рибалок, а до святого Павла звертаються по допомогу в навчанні.

Перед образом Касперівської Богоматері моляться про зцілення від різних хвороб, про допомогу в захисті своєї території та перемогу в бою. Касперівська Богородиця вважається покровителькою морського і повітряного флоту.

За народною традицією цього дня заведено запрошувати близьких у гості, накривати для них багатий стіл, головною стравою має бути риба. Вважається, чим більше страв у свято на столі, тим благополучнішим буде рік.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Обмін полоненими: Розхитування теми бранців - інформаційна операція Кремля

понеділок, 1 липень 2024, 9:08

Напередодні з російського полону вдалося повернути в Україну десятьох цивільних громадян. Серед звільнених — Наріман Джелял — заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу та священники УГКЦ, захоплені в Бердянську за опір окупантам. У Координац...

Наступ окупантів на Вовчанськ захлинувся: Штурмовики відмовляються виконувати накази йти на забій, їх підтримали навіть кадирівці із загороджувальних загонів, - Z-канал

понеділок, 1 липень 2024, 8:45

У Вовчанську, де вже два місяці точаться запеклі бої, почали бунтувати штурмовики ЗС РФ. Почастішали випадки непокори солдатів. Про це відверто розповів увечері 29 червня російський пропагандистський «Північний канал», який пише про ситуацію на Харківс...