Народні прикмети на 29 січня. П'ять заборон Лаврентьєвого дня

Православна церква 29 січня за новим стилем вшановує пам'ять священномученика Ігнатія Богоносця та Києво-Печерського затворника святого Лаврентія. За старим стилем 29 січня церква вшановувала апостола Петра, найближчого учня Ісуса Христа.

29 січня по фазі Місяця визначали, якою буде погода в найближчі дні. Якщо день випадав на повний Місяць, то чекали зміни погоди, а якщо на молодик, то погода надовго залишиться незмінною.

29 січня вважалося несприятливим днем, коли активізуються відьми і всіляка нечисть. Для захисту житла від злих сил по будинку розкладали гілки Будяка. Одну з гілок обов'язково клали біля ліжка дитини, щоб у малюка теж був захист. Ще один метод захисту від нечисті - скропити кути святою водою.

Жінки в цей день займалися прибиранням і випікали в печі хліб круглої форми - символ Сонця. Кожному члену сім'ї роздавали по шматочку, а залишки крихт віддавали в корм домашній худобі. Вірили, що таким чином можна прискорити настання весни.

За старим стилем 29 січня відзначався Петрів день. У це народне свято в українців було прийнято оглядати Комори, погреби та зерносховища. Селяни підраховували, скільки припасів зерна, консервації та корму для тварин вже було використано, а скільки ще залишилося до кінця холодів. Очікувалося, що до цього дня ще залишиться половина припасів, тому дата отримала назву Петро-напівкорм. Якщо ж продуктів залишалося менше половини, то селяни починали економити.

Апостол Петро за життя до знайомства з Ісусом був рибалкою, тому 29 січня вважається дуже вдалою датою для зимової рибної ловлі. Також ця дата щаслива для весілля і вінчання.

Що не можна робити 29 січня

Не можна в цей день лаятися матом, інакше залучите в будинок відьом і чортів.

Не можна 29 січня пити алкоголь, особливо "за компанію" - підвищується ризик стати алкоголіком.

Дружині не можна лаятися з чоловіком, згадувати старі образи, принижувати і ображати, особливо при сторонніх. Якщо посваритися з чоловіком, то відносини налагодяться нескоро.

Нічого не піднімайте з землі - на речах може бути псування.

Небажано хворіти в цей день. Така хвороба затягнеться надовго і буде важкою. Тому не варто занадто легко одягатися і нехтувати шапкою.

Прикмети погоди 29 січня

  • Вітряна погода віщує дощовий рік.
  • Якщо 29 січня різко похолодало, то серпень буде дуже спекотним.
  • Півні співають раніше, ніж зазвичай - до потепління.
  • Дерева густо вкриті снігом - до ранньої весни.
  • Заметіль в цей день віщує спекотне літо.
  • Місяць червонуватого кольору - до потужних і холодних вітрів.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Це найбільша атака по РФ! Полетіли сотні дронів. Після атаки почався колапс, - Снєгирьов

понеділок, 20 травень 2024, 9:40

Росію і тимчасово окупований Крим накрила наймасштабніша атака безпілотників. Ціллю Сил оборони України були об'єкти критичної і нафтопереробної інфраструктури, а також кораблі Чорноморського флоту РФ. Російські ЗМІ вважають, що масова атака була прове...

Змінитися, аби перемогти

понеділок, 20 травень 2024, 9:23

Війна – це мистецтво так використати сприятливі умови, щоб здобути найбільшої сили і впливу, виходячи з ситуації (Сунь Цзи). Часто доводиться чути: «Війна – це математика». . Особи, здебільшого далекі від воєнної теорії (а тим більше від практики)...