Народні прикмети на 29 травня, що не можна робити на Переполовення Господнє

29 травня за новим календарним стилем (10 червня - за старим) - день пам'яті мучениці Феодосії Константинопольської. Також цього дня згадують ікону Богородиці "Споручниця грішних". За старим календарним стилем сьогодні поминають преподобного Феодора Освяченого.

Феодосія народилася у VIII столітті, в Константинополі. Сама вона походила з багатої сім'ї, її батьки рано померли і вона виховувалася при монастирі. Коли підросла, то роздала свій спадок бідним і прийняла чернечий постриг. На частину коштів від спадщини дівчина замовила для монастиря дуже красиві ікони Спасителя, Божої Матері та мучениці Анастасії.

У Візантії до влади прийшов імператор Лев Ісавр і наказав знищувати ікони - вважав, що вони нічим не відрізняються від ідолів. Наказали прибрати й ікону Спасителя, яка протягом 400 років висіла над Мідними воротами в Константинополі. Тоді віряни та монахині на чолі з Феодосією встали на захист святині й перекинули драбину з воїном, який виконував наказ. Імператор наказав перебити всіх черниць, а Феодосію, як призвідницю, відправили до в'язниці. Там вона і загинула.

Поховали Феодосію в Константинополі, в монастирі Діокритис - біля її могили не раз відбувалися чудесні зцілення хворих.

***

29 травня за новим календарем згадують ікону Богородиці "Споручниця грішних", яка є чудотворною. В Україні відома стародавня Корецька ікона Божої Матері "Споручниця грішних", яка знаходиться в Корецькому Свято-Троїцькому монастирі.

***

Також цього дня православні відзначають Преполовіння П'ятидесятниці, відоме також як Переполовення Господнє або просто Переполовення. "Переполовення" означає половина, тобто, середина між Великоднем і П'ятидесятницею (днем Святої Трійці).

Ця дата однакова для нового і старого стилю, бо залежить від дати Великодня - відзначають на 25-й день після нього. У 2024 році свято випадає на 29 травня.

Прикмети на 29 травня

  • Дощить — до багатого урожаю зерна.
  • Зіркова та тепла ніч — до погожого літа.
  • Почути спів зозулі — буде хороша погода.

Що сьогодні не можна робити

Здавна цей день вважали найменш сприятливим, а тому намагалися не виходити зайвий раз на вулицю. Також вірили, що не можна сумувати, бо настрій цього дня впливає на майбутнє людини. Не варто сваритися, інакше сварка затягнеться надовго.

Що можна робити сьогодні

Щоб домашня худоба була здоровою протягом всього сезону, цього дня їй давали печені коржики. Селяни йшли в поле, щоб оцінити якість посівів, якщо вони вже колосилися, то чекали на великий урожай.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Офіційний партнер "Газпрому" та друг кремлівських бонз, котрий допомагає Путіну фінансувати війну, заволодів стратегічним родовищем України - Береза

п’ятниця, 19 липень 2024, 0:10

Власник ТОВ "Горизонти", яке володіє спецдозволом на Жуківську нафтогазову площу, чеський підприємець Карел Комарек є офіційним багаторічним партнером "Газпрому" та власником російського нафтоналивного терміналу "Самара". Про це пише колишній народний ...

"Вони самі були здивовані масштабами своїх втрат": Жорін оцінив спроби росіян реорганізуватись на Харківському напрямку і чи вдасться агресору підвищити ефективність

четвер, 18 липень 2024, 23:31

Військовий не вірить, що навіть змінивши всіх своїх командирів, росіяни якось поміняють вбивчу для своїх військ тактику. Підсумовуючи один з етапів наступу РФ, зокрема на Харківщині, навіть вони були здивовані масштабами своїх втрат. Про це заявив заст...