Народні прикмети на 3 червня. Лук'ян Вітряк може надути дівчатам хорошого нареченого

3 червня за новим календарним стилем (16 червня - за старим) - день пам'яті мучеників Лукілліана та інших. У народі день прозвали Лук'ян Вітряк. Цього дня за старим календарним стилем згадують рівноапостольних царя Костянтина і матір його царицю Олену

Лукілліан жив у Нікомідії, у III столітті. Він до самої старості був язичницьким жерцем, але потім переконався в хибності цієї віри та навернувся до християнства. Лукілліан охрестився і став проповідувати - під його впливом християнами стали й інші земляки.

Але незабаром на колишнього жерця донесли правителю міста - той викликав старця до себе і став примушувати повернутися в язичництво. Лукілліан відмовився і його кинули в темницю. Там старець зустрів чотирьох отроків-християн - Клавдія, Іпатія, Павла і Діонісія. Усіх їх Лукілліан наставляв - учив вірити і не боятися тортур. Коли мучеників хотіли спалити в печі, то полум'я згасло і чудесним чином мученики залишилися неушкодженими. Тоді правитель, щоб вони не розбурхували народ, відіслав їх усіх до Візантії на страту. У тамтешній в'язниці християн відвідувала діва Павла, приносила їжу та лікувала. Саме Павла підтримувала отроків і старця перед стратою, а незабаром і сама, як сповідниця Христа, пішла на страту.

Прикмети на 3 червня

У народному календарі 3 червня - свято Лук'ян Вітряк, Луки Вітряника. Назву святу дали вітри, які зазвичай супроводжували цей час, а цього дня наші предки стежили за тим, куди дме вітер.

За прикметами погоди судять про майбутній урожай:

  • вранці туман стоїть низько над водою - до ясної та погожої погоди;
  • іде проливний дощ - до багатого врожаю грибів;
  • гроза почалася - сінокіс буде поганим.

Якщо 3 червня дме південний вітер 3 червня - до врожаю ярих, північно-західний - до сирої погоди, північно-східний - до затяжних дощів, а східний - до хвороб.

Що не можна робити 3 червня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква виступає проти лайки та сварок, наклепу, жадібності, заздрості, зневіри. Не можна відмовляти в допомозі тому, хто просить.

За народними прикметами не варто позичати або давати в борг гроші - будеш довго ходити в боргах і купувати дорогі речі - пустиш гроші на вітер. Не радять носити із собою багато грошей - до втрати готівки.

Що можна робити 3 червня

У святого Лукілліана просять просити сил подолати життєві труднощі.

Сьогодні радять відчинити вікна і провітрити дім - протягом видує все недобре. Вважається, що якщо вивісити на вулицю прання і речі хворої людини, то вітром віднесе хворобу. Якщо цього дня вітер південний, то незаміжнім дівчатам потрібно стати до нього спиною і розкинути руки - "надує" хорошого нареченого.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...

"Росіяни завжди відслідковують інформацію у публічному просторі": Військовий різко висловився про заяви щодо виходу ЗСУ з Вугледару

четвер, 26 вересень 2024, 21:28

Українські бійці замість того, щоб воювати за Вугледар, через "всіляких корисних дурнів, політиків" змушені спростовувати їхні заяви. Про це в ефірі "КИЇВ24" сказав Іван Тимочко, військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних с...