Народні прикмети на 3 квітня. Чому на Микиту-вододіла треба бути обережними з водою, і як саме вчиняли пращури

Православна церква України 3 квітня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Микити, сповідника Мідікійського (відомий також в народі як Микита-вододіл. - ред), мучениці Феодосії та ікони Богоматері "Нев'янучий цвіт". За старим стилем у цей день вшановують єпископа Кирила Катанського і патріарха Фому Константинопольського.

На початку квітня люди чекали розливу річок і озер. Тому на свято 3 квітня особливо шанобливо ставилися до води, не прали одяг і не виливали відходи. Джерельна і колодязна вода в цю дату вважається особливо корисною - її дають випити тим, хто хворіє, і вмивають обличчя новонародженим.

Народне свято 3 квітня вважається щасливим для будь-якого лікування. За народними віруваннями, цілющих властивостей сьогодні набуває пічна зола. Її потрібно загорнути в тканину і прикласти до хворого місця, а при підвищеній температурі - покласти мішечок на лоб.

Українці цього дня займалися посівними роботами, їздили на ринок для поповнення припасів, робили літнє взуття. Господині ховали в комірчину теплі зимові кожухи і діставали літні сорочки, а також перестилали постіль і міняли набивку в матрацах. Чоловіки орали поле для майбутніх посівів.

Свято 3 квітня дуже добре підходить для посівних робіт - все посаджене сьогодні швидко приживеться і дасть багатий урожай. Цього дня можна збирати березовий сік і смородинові бруньки.

Що не можна робити 3 квітня

Сваритися і сперечатися з близькими не варто - стосунки зіпсуються.

Прати і сушити білизну - до неприємностей.

Цього дня не можна смітити, плювати, лаятися біля водойм, виливати в річки й озера відходи, шуміти біля води.

Не беріть гроші в борг, інакше до кінця року будете в боржниках.

Прикмети погоди 3 квітня

  • Подув вітер із півночі - до похолодання.
  • Гроза або дощ сьогодні віщують багатий урожай зернових цього року.
  • У кульбаби відкрилися квітки - більше морозів не буде.
  • Якщо вже зацвіли яблуні, то настала справжня весна.
  • Після обіду похолодало - до прохолодного літа.
  • Із берези багато соку витікає - до дощової погоди.
  • Коні та корови не хочуть виходити на випас - чекайте негоди.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...