Народні прикмети на 3 липня. Що категорично забобонні українці не робили на Маків день

3 липня за новим календарним стилем (16 липня - за старим) - день пам'яті святителя Анатолія, патріарха Константинопольського, а також преподобних Анатоліїв, У народі - Маків день. затворників Києво-Печерських. 3 липня за старим календарним стилем згадують священномученика Мефодія, єпископа Патарського. Також за старим календарем триває Петрів піст 2024 року - до 11 липня.

Святитель Анатолій жив у IV столітті, був родом з Олександрії. Отець Кирило Олександрійський висвятив його в диякони, і Анатолій присвятив життя служінню в церкві. У ті часи у Візантійській імперії поширилася нова єресь - такий собі Євтихій стверджував, що Божественна природа Христа повністю поглинула людську. У такий спосіб вчення про спасіння та спокуту людства спотворювалося. Євтихія підтримало духовенство і знать і навіть сам імператор - патріарха Константинопольського, святого Флавіана, скинули з посади. Нового патріарха ж було вирішено обрати зі священнослужителів поза межами столиці - обрали Анатолія. Але він почав відновлювати чистоту вчення: скликав Четвертий Вселенський Собор у місті Халкідоні, де було затверджено догмат про два єства Христа, незлиті й нероздільні.

Усе життя новий патріарх вірно служив християнству, зводив нові православні храми і сприяв перенесенню до Константинополя мощей християнських мучеників. Також Анатолій особисто вінчав на царство нового імператора Візантійської імперії Лева I Макеллу - це сталося вперше в історії.

***

Про Анатоліїв, затворників Києво-Печерських, відомо небагато. Обидва були ченцями Києво-Печерського монастиря, але в різний час - у XII і XIII століттях. Один із них був похований у Ближніх печерах, інший - у Дальніх. Їхні мощі перебувають там досі.

Прикмети на 3 липня

За прикметами дня судять про погоду:

  • літають зграї комарів і мошок - весь найближчий тиждень буде дуже спекотно;
  • павуки плетуть павутину - до погожої погоди;
  • вода в колодязях убуває - чекай спеку.

У народному календарі 3 липня - свято Маків день. Також його ще називають Стожари та Мокій і Марк - на честь святих римських мучеників Мокія і Марка, пам'ять яких теж звершується сьогодні. У Маків день зазвичай збирають мак і за кількістю зерен судять про врожай: якщо їх багато - рік буде врожайним.

Що не можна робити 3 липня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква не схвалює лайки і сварок, виступає проти злоби, наклепу, жадібності, зневіри. Не можна відмовляти в допомозі тому, хто просить про неї.

За народними прикметами цього дня не слід давати гроші в борг - це до сварки, і не рекомендують розпочинати жодних нових і важливих справ, ставити цілі та планувати майбутнє - плани зруйнуються. Тож все краще перенести на завтра. Також 3 липня не радять що-небудь садити на городі та в саду - рости буде погано.

Що можна робити 3 липня

Святі Анатолії є покровителями всіх, хто носить це ім'я - цього дня можна помолитися про здоров'я, Божу допомогу.

Наші предки цього дня святили зерна маку. Освячений мак зберігали вдома - вважалося, що він захищає від нечисті і привертає в дім добробут. Маків день вважається сприятливим для сінокосу і полювання.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Партизани провели диверсію на Уралі, зупинивши рух залізничних составів із боєприпасами КНДР (відео)

п’ятниця, 5 липень 2024, 13:00

Партизанам руху опору "АТЕШ" вдалося провести успішну операцію на Транссибірській залізничній магістралі під Єкатеринбургом. У результаті було здійснено підрив залізничного полотна, яким здійснювалася доставка північнокорейських боєприпасів. Про це пов...

Не ховайтесь за людей!

п’ятниця, 5 липень 2024, 11:45

Зранку телеграм-канали, особливо з пулу президентського офісу, поширюють цитатник інтервʼю Зеленського виданню "Bloomberg". Окрім вихвалянь Єрмака, вимог до союзників і скарг на життя проводиться цікава думка. . Мовляв, для зміни української території ...