Народні прикмети на 3 вересня. Очистіть цього дня домівку від непотрібних речей. Хороші - віддайте нужденним, решту - спаліть, якщо є можливість

3 вересня за новим церковним календарем (16 вересня за старим) - день пам'яті святих мучениць Василиси і Домни Нікомидійських. У народі день прозвали Домна Доброродна. За старим календарним стилем - день пам'яті апостола від 70-ти Фаддея і мучениці Васи.

Домна Нікомидійська жила в III-IV столітті, за часів правління імператорів-язичників Максиміана і Діоклетіана. Вона була язичницькою жрицею в імператорському палаці.

Якось до Домни в руки потрапили Діяння Святих Апостолів - коли жриця прочитала їх, то вирішила прийняти християнство. Вона охрестилася в Нікомідії і пішла в монастир. Язичники кинулися шукати жрицю - Домні довелося переодягнутися в чоловічий одяг, відрізати волосся і сховатися в чоловічому монастирі. Але, незважаючи на це, язичники все ж знайшли її - за наказом імператора Домну стратили.

***

Василиса Нікомидійська жила в IV столітті та з дитинства сповідувала християнську віру. Коли їй було 9 років, коли її привели на суд до правителя Нікомидії Олександра - той вмовляв дитину зректися віри та зробити уклін язичницьким ідолам. Але Василиса вперто відмовлялася. Тоді її засудили до тортур і кинули у вогонь, але він не зачепив мученицю. Василису віддали на поталу звірам, але вони не заподіяли їй шкоди. Правителю нічого не залишалося, як відпустити дівчинку, а сам він увірував у Христа.

Прикмети на 3 вересня

За прикметами дня можна дізнатися, якою буде погода найближчим часом, осінь і навіть весна:

  • дощ цього дня після обіду - погода зіпсується надовго;
  • захід сонця червоного кольору - похолодає;
  • грім гримить - до теплої осені;
  • гарний день видався - весна буде пізньою.
  • У народі 3 вересня - свято Василиси, Домна Доброродна. Прозвали його так тому, що цього дня заведено наводити в домі лад та оглядати своє добро. Читайте також, яке сьогодні свято в народному календарі, про його звичаї та заборони.

    Що не можна робити 3 вересня

    3 вересня, як і в інший день, Церква виступає проти сварок, лихослів'я, помсти, а також пліток і наклепу, осуду, заздрості, жадібності та відчаю. Не можна відмовляти тим, хто просить про допомогу.

    Народні прикмети дня забороняють залишати безлад у домі та не радять освідчуватися.

    Що можна робити 3 вересня

    У молитвах до святої Василиси звертаються з проханнями про зцілення від хвороби, просять сил зміцніти після недуги, моляться за дітей. Святу Домну просять про допомогу під час важкого життєвого вибору, позбавити від зневіри і печалі.

    Народні прикмети радять цього дня зробити генеральне прибирання в домі та викинути з нього весь мотлох і непотрібні речі: хороші - віддати нужденним, а решту - спалити, якщо є можливість. У народі з цього приводу навіть є приказка: Вважається, що на місце старого обов'язково прийде нове, благе, а рік неодмінно складеться вдало. Цікаво, що старе взуття за старих часів не викидали, а вішали на паркан - воно захищало дім від псування і пристріту.

    Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

    Генпрокурор Піскун випустив з-під варти Коломойського, підозрюваного у вбивстві, а після цього купив віллу у Франції - ЗМІ

    середа, 4 вересень 2024, 22:05

    Генеральний прокурор України у 2005 році (за даними ЗМІ, йдеться про Святослава Піскуна) міг за винагороду випустити з-під варти олігарха Ігоря Коломойського, якого підозрювали в організації замовного вбивства юриста Сергія Карпенка. Про це йдеться в у...

    Багато кому знайома постать: Bloomberg дізнався, хто може очолити МЗС замість Кулеби

    середа, 4 вересень 2024, 21:54

    Новим очільником Міністерства закордонних справ України замість Дмитра Кулеби, який написав заяву про відставку, може стати чинний заступник глави цього ж відомства Андрій Сибіга. Про це пише агенція Bloomberg, посилаючись на джерело, наближене до кома...