Народні прикмети на 30 червня. Чому цього дня треба знов фарбувати яйця, якого кольору мають бути крашанки

Собор 12 апостолів, візантійська ікона, початок XIV століття

30 червня за новим календарним стилем (13 липня - за старим) - Собор 12 апостолів. Також цього дня - свято Всіх святих. 30 червня за старим календарним стилем - день пам'яті мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла Персидських.

Собор славних і всехвальних 12 апостолів відзначають наступного дня після свята Петра і Павла. Свято 12 апостолів присвячене учням Христа - Петру, Андрію Первозванному, Іоанну Богослову, Якову Завєдєєєву, Пилипу, Варфоломію, Фомі, Левію Матвію, Якову Алфєєву, Юді Фаддею, Симону Кананіту та Матвію (замість Юди, який зрадив Ісуса).

Історія цієї дати починається в IV столітті. У Євангеліє сказано, що після воскресіння Христа на Його дванадцять учнів зійшов Святий Дух. Після цього вони змогли говорити різними мовами і проповідувати християнство в інших країнах. Також усі апостоли стали чудотворцями. Усі вони, крім Іоанна Богослова, загинули мученицькою смертю за свою віру.

Китаївський монастир

Один з храмів на честь 12 апостолів знаходиться в Троїцькому Китаївському чоловічому монастирі (Київ).

***

30 червня 2024 року, як за старим, так і за новим стилем, у православній церкві відзначають День усіх святих. У свята немає фіксованої дати - його відзначають у першу неділю після Трійці.

Православна церква щодня згадує одного або кількох святих, але цього дня вшановують усіх угодників Божих. Уперше День усіх святих згадується в IV столітті, а відзначають його з V століття.

Святими в церкві вважають тих, хто за всіх людських слабкостей і недоліків зумів наблизитися до світу божественного і прославився як життєвими заслугами, так і через смерть. Залежно від подвигу святого його прославляють у певному лику: апостоли, рівноапостольні, святителі, мученики, сповідники тощо. Першими святими, яких у церкві шанували особливим чином, були мученики.

Церковне свято 30 червня за старим стилем

Прикмети на 30 червня

Прикмети дня говорять про те, яким буде літо і погода найближчим часом:

  • зозуля кукує - літо видасться довгим і спекотним;
  • зозуля замовкає - до ранньої зими і раннього снігу;
  • роси зранку багато - погода буде сонячною;
  • риба короп пішла на дно - до негоди.

У народному календарі 30 червня - свято 12 апостолів, Всіх святих. Цей день зазвичай дуже спекотний, тому зазвичай влаштовують сінокіс.

Що не можна робити 30 червня

30 червня, як і в інші дні, церква виступає проти лайки, сварок, злості, заздрості, не схвалює плітки, наклеп, жадібність, зневіру.

Також цього дня не слід вживати алкоголь, займатися прибиранням, працювати на городі та в саду, а також відмовляти в допомозі.

Про що помолитися і що можна робити 30 червня

У дванадцяти апостолів і святих Церкви просять допомоги в будь-яких починаннях, захисту для сім'ї та дому від бід і хвороб. У свято потрібно помиритися з тими, з ким у сварці, попросити вибачення, подати милостиню й обов'язково допомогти тому, хто потребує.

На Собор 12 апостолів, як і на Великдень, у народі прийнято фарбувати яйця, тому свято ще називають другим Великоднем. 12 яєць фарбують у жовтий колір: яйце уособлює життя, а жовтий колір символізує сонце. Свято ще називають другим Великоднем. Крашанками пригощають рідних і близьких та бажають Божої благодаті, здоров'я, душевного спокою та миру. Більшість страв на столі також мають бути з яєць, наприклад, яєчня - із салом, шинкою, зеленню, сиром, рибою та іншими добавками.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 2 липня: У день Берегині краще не планувати далеку поїздку. Традиції та заборони свята

вівторок, 2 липень 2024, 7:05

2 липня за новим календарним стилем (14 липня - за старим) - Покладення ризи Пресвятої Богородиці, яке відбулося у Влахерні. 2 липня за старим календарним стилем згадують святого мученика Зосиму Аполлоніадського. Також за старим календарем триває Петрі...

Безугла знає, кого клювати: ЗМІ дізнавались про справжнє ставлення Зеленського до Сирського

понеділок, 1 липень 2024, 22:00

В Офісі президента Володимира Зеленського не дуже задоволені головкомом ЗСУ Олександром Сирським. Про це пише "НВ" із посиланням на власне джерело. . За словами журналістів, на Банковій до Сирського є зауваження через невдалу підготовку Сил оборони до...