Народні прикмети на 30 серпня: Не слід купувати нові речі і обережно з підрахунками грошей

Бджоли почали запечатувати вулик - до ранньої зими

30 серпня за новим церковним календарем (12 вересня за старим) - день пам'яті святителів Олександра, Іоана і Павла, які в різний час були патріархами Константинопольськими. Їм усім довелося боротися з єретиками, які спотворювали вчення Церкви. За старим календарним стилем - день пам'яті Аліпія, іконописця Печерського

Олександр (325-340 роки) був хорепископом (вікарієм) за першого патріарха Константинопольського, святителя Митрофана, але оскільки він був старий, то Олександр заміщав його на Першому Вселенському Соборі в Нікеї проти аріан. Перед своєю смертю святитель Митрофан заповів, щоб на Константинопольський престол поставили його вікарія.

Патріарху Олександру довелося вести боротьбу як з аріанами, так і з язичниками. Відомий випадок, як одного разу патріарх втягнувся в суперечку з язичницьким філософом, святитель сказав йому: "Іменем Господа нашого Ісуса Христа наказую тобі замовкнути!" - і філософ раптово став німим. І лише після того, як жестами показав, що він помиляється і визнає Бога, зміг знову говорити.

За молитвою святителя Олександра покараний був і єретик Арій, який прикидався, щоб вступити в спілкування з Церквою. Патріарх молився всю ніч, щоб не допустити цього, і вранці Арій раптово захворів і загинув. Помер святитель Олександр у 98 років.

***

Іоан жив у VI столітті. Він народився в бідній сім'ї і повинен був стати ремісником, жив у ченця-подвижника і розділяв його праці. Про Іоана дізнався патріарх Євтихій і висвятив його в диякони. Незабаром, за свою стриманість, Іоанна стали звати пісником, також він відрізнявся надзвичайною щедрістю до бідних. Згодом його поставили Константинопольським патріархом. Але, дізнавшись про це призначення, Іоанн хотів спершу втекти, проте йому було видіння, яке втримало його.

Коли Іоан помер, то в нього з усього "багатства" залишилися тільки дерев'яна постіль, лляна сорочка і старий верхній одяг.

***

Святий Павло був родом із Кіпру, жив у VIII столітті. Патріархом його поставили за імператора-іконоборця Льва Копроніма.

Павло був людиною доброчесною і благочестивою, але оскільки багатьох православних піддавали на той час мукам за шанування ікон, то він приховував своє православ'я і спілкувався з іконоборцями. Після смерті імператора Павло хотів було відновити іконошанування, але не знайшов собі помічників, щоб зробити це. Коли ж він зрозумів, що не може принести користі для Церкви, то вирішив залишити престол. Павло пішов у монастир і помер схимником 784 року.

Прикмети на 30 серпня

  • птахи високо в небі ширяють - осінь буде теплою;
  • у лісі багато горобини - осінь буде дощовою і холодною;
  • павутина на рослинах - до погожої осені;
  • бджоли почали запечатувати вулик - до ранньої зими.

У народі 30 серпня - свято Олександр Ситник. Прозвали його так тому, що після одноденного посту на Усікновення було прийнято влаштовувати пишні застілля.

Що не можна робити 30 серпня

30 серпня, як і в інший день, церква не схвалює і виступає проти лайки і злості, наклепів, пліток, осуду, заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не можна відмовляти в допомозі нужденним.

У народі вважають, що будь-який поганий вчинок 30 серпня обов'язково повернеться. За прикметами цього дня не слід купувати нові речі - покупки будуть невдалими, а також рахувати дріб'язок до полудня - це до бідності. Не варто ставити паркан на ділянці - за прикметами, так можна привабити злодіїв.

Що можна робити 30 серпня

Святих дня просять заступництва, зміцнити віру, дати сил, допомогти в сімейних справах, дати здоров'я дітям. Бездітні пари цього дня моляться про дитину.

На Олександра Ситника в народі печуть пироги і короваї, готують ячну кашу на молоці, а також запрошують у дім гостей.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Удары по российским нефтебазам: смысл и перспектива - Злий Одесит

п’ятниця, 30 серпень 2024, 23:59

В августе этого года самым ярким явлением в России стали регулярные пожары на нефтебазах. Одним из наиболее показательных проявлений данной тенденции является пожар в Пролетарске Ростовской области, полыхавший 10 долгих дней. Но у многих стал возникать...

Огляд ситуації в зоні бойових дій станом на 30 серпня 2024 року - Злий Одесит

п’ятниця, 30 серпень 2024, 23:45

Сьогодні 30 серпня. Триває 919 доба оборони України проти російської навали. Новогродівка під окупацією російських військ, що дало їм змогу просунутися на південь у напрямку Маринівки та через Михайлівку до Селидового. . Зараз біля Селидового тривають ...