Народні прикмети на 30 травня. Не ходіть цього дня до лісу

30 травня за новим календарним стилем (12 червня - за старим) - день пам'яті преподобного Ісаакія сповідника, ігумена обителі Далматської. У народі день отримав назву Зміїний.

Ісаакій жив у IV столітті. Він прийняв чернечий постриг і пішов жити в пустелю відлюдником. Це були часи правління імператора Валента, який був прихильником єресі Арія, тож аріани переслідували тих, хто не погоджувався з ними, а храми закривали та руйнували.

Дізнавшись про це, Ісаакій покинув пустелю і прийшов до Константинополя - він утішав православних, а імператору напророкував загибель від готтів, якщо той не відкриє храми. Імператор не повірив старцю і велів кинути його в темницю. Але пророцтво Ісаакія збулося - преподобного звільнили і стали шанувати як пророка. Після приходу до влади царя Феодосія Великого православним повернули храми, а Ісаакію побудували житло, де збиралися інші ченці - так з'явилася нова обитель. Помер Ісаакій у старості, замість себе він залишив ігуменом преподобного Далмата.

Церковне свято 30 травня за старим стилем

30 травня за старим календарним стилем згадують апостола Андроника та інших із ним.

Прикмети на 30 травня

Прикмети цього дня говорять про погоду:

  • павук плете велике павутиння в домі - чекай негоди;
  • шипшина зацвіла тільки зараз - зима буде суворою і без снігу;
  • сова кричить уночі - буде різке похолодання;
  • папороть зранку "скрутила" листя - день буде сонячний і теплий.

У народному календарі 30 травня - свято Ісаакій Змійовик або Зміїний день. Прозвали його так тому, що в цей час змії виповзають із нір і влаштовують зміїні "весілля" та танці, тому потрібно остерігатися зустрічі з ними. Вважається, що яка погода цього дня - такою буде й осінь.

Що не можна робити 30 травня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква виступає проти лихослів'я, сварок, жадібності, заздрощів, пліток, зневіри.

Народні прикмети не радять цього дня йти в ліс - може вкусити змія. Знайти щось сьогодні або завести нове знайомство вважають поганим знаком - це принесе одні нещастя. Не можна відмовляти в допомозі тому, хто її потребує - відмова може стати причиною плачевних наслідків.

Що можна робити 30 травня

До святого дня, преподобного Ісаака, звертаються з молитвами допомогти ухвалити правильне рішення у важкій ситуації, зміцнити у вірі, зцілити душу і тіло.

Сьогодні потрібно постаратися провести день спокійно, бути максимально зібраним, як ніколи раніше. Також за народними прикметами цього дня можна садити боби.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Знищили пункт управління армії РФ! Є втрати у штабі. У Росії вибухнув пороховий завод і база дронів, - Снєгирьов

понеділок, 8 липень 2024, 8:05

Українські військові продовжують нищити стратегічно важливу для росіян техніку на Херсонщині. Так, у п'ятницю, 5 липня, уражено пункт управління російської армії в районі Нової Каховки. За попередніми даними, знищено дві станції – електроживлення та зв...

Народні прикмети на 8 липня. Про що українки молили цього дня Пресвяту Богородицю

понеділок, 8 липень 2024, 7:05

8 липня за новим церковним календарем православні віряни згадують великомученика Прокопія, а також явлення Казанської ікони Пресвятої Богородиці. У народі день прозвали Прокопів або Зажинки. Про традиції та прикмети 8 липня і яке сьогодні свято відзна...