Народні прикмети на 31 грудня. Свято Маланки, Василя та Щедрий вечір

31 грудня (13 січня за старим стилем) - день пам'яті святої Меланії Римлянки та Василя Великого. У народному календарі - свято Маланки та Щедрий вечір.

Традиція Щедрого вечора сягає дохристиянських часів. За язичницькими звичаями у перший день нового року слов'яни вшановували богів Васильчика і Маланку. Згідно з легендою, у бога Ладо була дочка Маланка, яку викрав змій і ув'язнив у темниці. Наречений Маланки, бог Місяць, був на полюванні, тому дівчину врятував богатир Васильчик.

З приходом християнства трактування свята змінилося.Церква пов'язала цей день із пам'яттю про двох святих: Василія Великого Кесарійського і преподобної Меланії Римлянки. Василій Великий був визначним церковним діячем IV століття, одним з отців Церкви та архієпископом Кесарії Каппадокійської в Малій Азії. Йому приписують винахід іконостасу та складання літургії Василя Великого. Маланка, або Меланка Молодша була черницею і меценаткою: вона відома тим, що будувала церкви, допомагала нужденним і піклувалася про хворих у часи занепаду Римської імперії.

Меланія жила у V столітті, була родом зі знатної християнської родини. У 14 років дівчину проти її волі видали заміж за знатного юнака Апініана. Але Меланія хотіла чернечого життя. Чоловік пообіцяв, що після народження двох діток він разом із нею зречеться світу. Але сталося так, що їхні діти померли немовлятами.

Після смерті батька дівчини Меланія та Апініан роздали свій спадок і почали допомагати монастирям, хворим, викуповувати ув'язнених за борги. Разом вони вирушили з рідного Риму в Африку, Олександрію та Єрусалим. Незабаром Меланія стала вести самітницьке життя біля Оливної гори, а через деякий час поблизу її келії виник жіночий монастир. Після смерті чоловіка Меланія заснувала чоловічий монастир на горі Вознесіння Христового. Преподобна прославилася чудесами, які відбувалися за її молитвою.

Зараз у надвечір'я Нового року та Щедрого вечора в українських церквах відбуваються богослужіння, на яких віряни дякують Богові за рік, що минає, і просять благословень на наступний.

Щедрівки, посівання, водіння Маланки або кози

Розмаїття традицій Щедрого вечора в Україні нескінченне — особливості святкування залежать від регіону. Найчастіше в цей день по домівках ходять щедрувальники, співають пісні-щедрівки і танцюють.

Мета щедрування, як і Коляди — величати господарів оселі і їхню родину: "Щедрий вечір, Добрий вечір, добрим людям на здоров’я!" Вважалося, що щедрувальники і їхні обрядові пісні можуть допомогти виростити кращий урожай. Саме тому господарі частують їх, обдаровують грошима або солодощами. Також варто бути готовими до того, що у цей вечір щедрувальники можуть побешкетувати та навіть зробити невелику шкоду в обійсті.

Цікаво, що щедрівки, на відміну від колядок, були переважно світськими піснями. Працівниця музею "Літературне Придніпров'я" Анастасія Шапошнікова зауважує, що важливо не плутати колядки із щедрівками. Якщо в тексті згадується Ісус – це колядка, якщо бажають добробуту — щедрівка.

Також на Щедрий вечір заведено посівати, або засівати — розсипати зерно на долівку, вітаючи господарів. Посівали переважно житом або пшеницею. Цей обряд популярний по всій території України, він поширений як на заході, так і на сході. Цікаво також, що традиція посівання є і в інших східних слов'ян — в Польщі, Білорусі, Словаччині й кількох областях Росії, що межують з Україною.

До речі, існує традиція, що щедрують дівчата, а посівають хлопці, і не навпаки, адже саме так "на щастя". Також важливим є час, коли приходить засівальник — тому, хто прийшов першим, зазвичай приділяли особливу увагу.

Окремою масштабною традицією Щедрого вечора є гуляння з традиційним переодяганням у тварин і фольклорних персонажів — свято Маланки, містичний обряд-карнавал.

Маланка — складний фольклорний образ та свято, традиції якого можуть відрізнятися не лише в регіонах, але й у протилежних "кутках" одного села. Особливо на заході України Маланка супроводжується яскравим театралізованим дійством — самою "Маланкою" є зазвичай переодягнений дівчиною хлопець, натомість дівчата перевдягаються в чоловічих персонажів.

Також серед ватаги бувають "коза", "корова", "кінь", "баба", "дід", "циган", "чорт", "жандарм". Чи не найяскравішими є образи "ведмедів" — у них вбираються найсильніші хлопці з кожного кутка села. Кульмінацією Маланки зазвичай є боротьба "ведмедів" за звання найсильнішого.

"Традиційно маски для карнавалу виготовляли зі шкіри, паперу, пап'є-маше, борошна, клею і крохмалю. У радянські роки для виготовлення масок часто використовували протигази: із них вирізали скляні очі, прикрашали маску аплікаціями, розмальовували. Нині може здатися, що саме такий «ведмідь» найтиповіший. Це недивно, адже протигази можна було знайти всюди", — розповідає режисер фільму "Памфір" і дослідник Маланки Дмитро Сухолиткий-Собчук.

Цікаво, що сучасне карнавальне дійство охоплює багато нових персонажів і залежить від креативу учасників обряду: нині на маланкарях можна зустріти маски жандарма чи солдата, а також лікаря, міліціонера, перукаря, фотографа тощо.

Ще одним важливим ритуалом Щедрого вечора були дівочі ворожіння. За традицією, коли починали ворожити, хлопці крали у дівчат вдома ворота або хвіртки, і щоб повернути втрату — батько дівчини мусив виставити могорич

Закінчуються обряди Щедрого вечора спаленням "діда", або "дідуха" — снопа соломи, який встановлюють у кутку будинку на Святий вечір у багатьох регіонах України. У деяких регіонах існує традиція стрибати через це багаття — за язичницьких часів цей обряд вважався очищенням від нечистої сили.

Щедрий стіл

Щедрий вечір можуть називати також Багатою кутею, адже застілля в цей день має особливе значення. Слов'яни вірили: чим щедрішим буде святкування і кутя, тим краще сім'я буде жити в новому році.

На відміну від Різдва страви готують "скоромними" (з використанням м'яса й іншим продуктів тваринного походження). Головною обрядовою стравою цього вечора є кутя, вона може бути заправленою смальцем або вершками — саме тому вона "багата" або "щедра". Окрім куті, на Щедрий вечір готують печеню, домашні ковбаси, пироги та вареники із сиром, млинці.

За новорічний стіл сідає вся родина: усі мають бути охайно і святково вбрані, адже брудний або неохайний одяг вважають поганим знаком. Перед тим як починати вечерю, сім'я молиться і дякує Богові за здоров'я та благополуччя. Потім усі куштують кутю і починають вечерю.

Опісля святкової вечері родина співає щедрівки, господар виносить дідуха і також пригощає всіх тварин кутею, якщо вони є в господарстві. Існує легенда, що на Щедрий вечір навіть тварини розмовляють, але підслуховувати їх не можна.

Про що говорять прикмети на 31 грудня

За прикметами дня судять про погоду найближчим часом і влітку:

  • крупний сніг пішов - до несильних морозів;
  • яка погода цього дня - таким буде і липень;
  • сніг під ногами не хрумтить - чекай потепління.

Серед здавна існувало повір'я, чим багатшим накрити святковий стіл (Щедрий вечір), тим заможнішою буде сім'я. День Маланки вважали найкращим для ворожінь, тому дівчата обов'язково ворожили на долю і нареченого.

Що не можна робити 31 грудня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • скандалити - ті, хто посварився напередодні Нового року, можуть ніколи не помиритися;
  • відмовляти в допомозі;
  • ображати кого-небудь - ні ділом, ні словом.

За народними прикметами цього дня не варто давати і брати в борг - щоб не ходити в боргах увесь рік, і з цієї ж причини не слід перераховувати дрібні гроші. Не можна відмовляти щедрівникам - можна відвадити від дому благополуччя, а також сідати за святковий стіл у чорному одязі - інакше протягом року не раз доведеться носити траур.

Що можна робити 31 грудня

Свята Меланія - покровителька вагітних жінок і під час пологів. У преподобної просять допомоги виносити і народити здорову дитину, моляться їй при складних пологах.

У Щедрий вечір заведено накривати багатий святковий стіл - за прикметами він забезпечить достаток на весь рік. Цього дня належить готувати кутю і пригощати нею один одного - вважається, що таким чином можна залагодити будь-які конфлікти і помиритися з ворогами. Крім цього, наші предки обов'язково готували страви зі свинини - як символ благополуччя.

За народними прикметами також на стіл потрібно поставити тарілку із зерном, перемішаним із монетами різного номіналу. Щоб привернути добро в новому році, слід напередодні постаратися зробити якомога більше благих справ: наприклад, допомогти людям похилого віку, пригостити нужденних.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...