Народні прикмети на 31 серпня. Сватання та гарбузи. Про що українки здавна просять Богородицю цього дня

31 серпня за новим церковним календарем (13 вересня за старим) - свято Покладення чесного пояса Пресвятої Богородиці. У народі 31 серпня прозвали Купріянів день, на честь цього святого.

За старим календарним стилем - день пам'яті мучеників Флора і Лавра, а також ікони Божої Матері "Всецариця" і "Додавання розуму".

***

Пояс Діви Марії - це єдина реліквія Її земного життя, яка збереглася до наших днів.

За переказами, цей пояс виткала сама Богородиця з верблюжої вовни, а наприкінці життя віддала його апостолу Хомі. Після Успіння Діви Марії пояс зберігався в Єрусалимі у благочестивих християн. У IV столітті син візантійського імператора Феодосія Великого, Аркадій, привіз пояс до Константинополя, а з середини V століття він зберігався у Влахернській церкві (передмістя Константинополя.-ПУ). Коли на візантійський престол зійшов імператор Лев Мудрий, то від пояса зцілилася його дружина, імператриця Зоя. Тоді вона, щоб якось виявити свою вдячність, весь пояс вишила золотою ниткою. Таким він і залишився до нашого часу. Його урочисто повернули в храм.

Свято Покладення чесного пояса Пресвятої Богородиці заснували в XII столітті. Нині святиня розділена на кілька частин: великі фрагменти перебувають у Ватопедському монастирі на Афоні, у Трірському монастирі та в Грузії. Зцілення від пояса за молитвами до Богородиці отримують і зараз.

Прикмети на 31 серпня

За прикметами дня судять про погоду і якою буде зима:

  • лебеді відлітають на південь - сніг рано випаде;
  • журавлі курликають голосно - до дощу;
  • птах домашній нахохлився - погода зіпсується;
  • мурахи утеплюють мурашник - зима буде суворою.

У народі 31 серпня - свято Купріянів день. Прозвали його так на честь святого мученика Купріяна, пам'ять якого також звершується сьогодні. Друга назва дня - Журавлинка, оскільки з цього часу починається сезон збору журавлини. Також, за однією з легенд, журавлі в цей час збираються на "віче" і вирішують, що їм робити: летіти на південь чи ще почекати.

Загалом останній день літа в наших пращурів проходив весело. Селяни влаштовували пишні застілля, відзначаючи кінець жнив. Молоді люди підшукували собі пару перед осіннім сезоном весіль. Юнаки посилали сватів до коханої з пропозицією одружитися. Якщо дівчина погоджувалася, то виносила рушник із короваєм, а якщо відмовляла, то давала сватам гарбуза.

Щосили йшла підготовка до зими. Українці готували консервацію, сушили ягоди та гриби, в'язали одяг з овечої вовни, прибирали в хліві та городі. Відкривалися осінні ярмарки, на яких купували сани, дрова і теплі речі. На городі починали сіяти озимі культури.

Що не можна робити 31 серпня

31 серпня, як і в будь-який інший день, Церква виступає проти лайки та злості, наклепів, пліток, осуду, заздрощів, жадібності, помсти та відчаю. Не можна відмовляти в допомозі нужденним.

Народні прикмети дня не радять сьогодні вирушати в дорогу, робити подарунки і просити в борг гроші.

Що можна робити 31 серпня

Цього дня моляться про зцілення душі й тіла, жінки просять Богородицю про благополучну вагітність, про здоров'я для дітей, добробут у шлюбі. Також заведено дякувати Матері Божій за все, що є.

У народі цього дня прибирають у домі та йдуть до лісу по журавлину - з ягоди роблю морси, печуть пироги, заготовляють на зиму. Також готують страви з картоплі нового врожаю, а на городах прийшла пора стягувати гарбуз.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Чому здають Покровськ: як росія веде наступ? - Бутусов

неділя, 1 вересень 2024, 0:30

Що буде, якщо рф захопить Покровськ?

План "Потужні потуги"

субота, 31 серпень 2024, 22:04

До чергового плану Володимира Зеленського, озвученого ним під час прес-конференції, важко висувати критичні зауваження. І не тому, що, як відповів Президент журналістам, критика – це коли "спустили "темники" чи "хтось замовив критику команди Офісу през...