Народні прикмети на 4 березня. Чому потрібно наводити порядок в оселі і слідкувати за шпаками

Шпаки повертаються в Україну одними з перших після зимівлі

4 березня за новим церковним календарем (17 березня за старим) християни східного обряду згадують преподобного Герасима на Йордані, ченця, найкращим другом якого був лев. У народному календарі - Герасим Грачевник.

Герасим народився в Лікії (нині територія Туреччини) і ще в молодості вирішив стати ченцем. Спочатку він пішов жити у Фіваїдську пустелю в Єгипті, пізніше переселився в Палестину, а потім до річки Йордан, де заснував монастир.

У монастирі Герасима були дуже суворі правила: п'ять днів на тиждень ченці проводили в пустелі, на сухому хлібі й воді, в молитві та плели кошики з пальмових гілок, а в суботу й неділю збиралися в монастирі, причащалися, брали із собою хліб, воду і знову йшли в пустелю. Під час Великого посту Герасим повністю відмовлявся від їжі до самого Великодня.

Одного разу в пустелі Герасим зустрів кульгавого лева. Святий не побоявся хижака і витягнув колючку з лапи звіра. Відтоді лев не йшов далеко від монастиря, їв із рук хліб і ні на кого не нападав. Назвали його Йордан. Якось Герасим подумав, що лев з'їв ослика і змусив його тягати воду. Але осла насправді забрав купець, який вирішив, що тварина заблукала. Коли купець їхав назад, лев кинувся до каравану і за вузду привів віслюка до господаря. Герасим визнав свою помилку і відтоді вони були нерозлучні з левом.

Коли монах помер, Йордан відмовився від води та їжі й помер на могилі преподобного. Вірного звіра поховали поруч. Святого Герасима завжди зображують із левом біля ніг.

Свято 4 березня за старим стилем - день пам'яті апостолів від сімдесяти святих Архіппа і Филимона.

Прикмети на 4 березня

У народному календарі 4 березня - свято Герасим Грачівник, прозвали його так тому, що зазвичай у цей час прилітали граки:

  • Шпаки повертаються у свої гнізда - буде рання весна;
  • якщо граки прилетіли цього дня - сніг зійде через місяць, прилетіли раніше - може бути неврожай;
  • сухо і сонячно цього дня - у лісі буде багато ягід.

На Герасима прийнято готувати печиво з кислого житнього тіста - "грачики", щоб птахи принесли із собою тепло.

В давнину вірили, якщо побачити цього дня шпака, то весь рік будеш щасливим, адже ці птахи "приносять" на своїх крилах весну. Також намагалися навести в оселі порядок, щоб позбутися бід та нещасть.

Що не можна робити 4 березня

Серед головних заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, ображати будь-кого, особливо тварин і птахів, пліткувати, заздрити.

За народними прикметами слід побоюватися образити птахів навіть ненавмисно - інакше не бачити щастя на землі. Не радять цього дня робити великі покупки або вирушати в далеку подорож - може чекати невдача.

Що варто зробити 4 березня

Святого Герасима Йорданського просять дати фізичних і духовних сил, преподобний допомагає набути лагідності й розсудливості, моляться святому про зцілення хвороб, зокрема й тварин.

За народними звичаями в цей день належить зробити хоча б невелике прибирання і провітрити дім. За старих часів на Герасима робили обереги з ялівцю, а підлогу підмітали віником з полину. Також цього дня заведено викидати старе взуття - вважається, що разом із ним із дому піде все недобре.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...