Народні прикмети на 4 квітня. День вшанування чудотворної ікони "Геронтисса", про що українці здавна просили Богородицю цього дня

4 квітня за новим стилем (17 квітня за старим) - день пам'яті преподобного Іосифа Писавця, преподобного Іосифа Багатохворобливого Києво-Печерського, ікони Божої Матері "Геронтисса", однієї з найбільш шанованих ікон Богородиці на Афоні.

Ікона "Стариця" або "Геронтисса" знаходиться на Афоні в Греції і вважається чудотворною святинею.Згідно з давнім переказом, перше диво від ікони сталося під час будівництва монастиря на Афоні: кілька ночей поспіль з того місця, де тривало будівництво, зникали робочі існтрументи та сама ікона. Знаходили їх неподалік від будівництва, і врешті-решт здогадалися, що Пресвята Владичиця хоче, щоб монастир збудували там, де Вона підказує. Так і вчинили.

Друге диво сталося вже в самому монастирі: старець-ігумен перед смертю попросив священика причастити його, але той не дуже поспішав. Тоді від чудотворної ікони у вівтарі почувся владний голос - він велів священику негайно виконати прохання ігумена. Після цього випадку ікону вважають покровителькою людей похилого віку, а назвали її "Геронтисса".

Від образу відбувалося і багато інших чудес: святиня виліковувала від різних важких хвороб, зцілювала від безпліддя і допомагала при пологах.

***

Преподобний Йосип Багатохворобливий жив у XIV столітті. Він був звичайним киянином, і одного разу тяжко захворів. Тоді він став молитися Богу і пообіцяв, що якщо одужає, то служитиме в Києво-Печерському монастирі до кінця життя. Молитва була почута - Йосип одужав і вступив до Києво-Печерського монастиря, де прийняв чернечий постриг.

Весь час Йосип старанно працював, постив і молився. Але його головний подвиг - це послух братії і любов до ближніх. Таким ось чином важка хвороба стала для Йосипа відправною точкою до служіння людям. Похований Йосип у Дальніх печерах Лаври.

Свято 4 квітня за старим стилем - день пам'яті священномученика Василя, пресвітера Анкірського.

Про що говорять прикмети на 4 квітня

У народному календарі 4 квітня - свято Вільхові оглядини. За прикметами дня судять про погоду і яким буде літо:

  • день сонячний і ясний - і літо таким буде;
  • дощ із самого ранку - до дощового літа;
  • на деревах кора потріскалася - очікується гарна погода;
  • птахи повернулися з теплих країн, але не співають - будуть морози.

Цього дня звертали увагу на вільху: якщо на ній розпустилися листочки раніше, ніж у берези - то влітку буде багато дощів.

Що можна робити 4 квітня

Чудотворна ікона "Геронтисса" допомагає позбутися хвороб, зокрема й невиліковних, і скорботних життєвих обставин, виявляє милість людям похилого віку, допомагає під час пологів, позбавлення від безпліддя, а також у навчанні.

Цього дня заведено заготовлювати кору вільхи - вона містить дубильні речовини, які допомагають зупинити кровотечу і лікувати запалення.

Що не можна робити 4 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, пліткувати, ображатися й кривдити, особливо літніх людей, відмовляти їм у допомозі. Триває Великий піст 2024 - тим, хто поститься, забороняється рослинна олія, але можна їсти гарячу їжу.

За народними прикметами цього дня не можна кричати на журавлів і проганяти їх - це до нещасть.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...