Народні прикмети на 4 серпня. Що українці здавна робили на Явдоху Малинівку

4 серпня - прикмети сьогоднішнього дня / ua.depositphotos.com

4 серпня за новим церковним календарем (17 серпня за старим) - день пам'яті преподобної мучениці Євдокії Римлянині. У народі день прозвали Явдоха Малинівка. За старим календарним стилем - що можна і не можна робити в день пам'яті мироносиці рівноапостольної Марії Магдалини

Євдокія жила в IV столітті. Вона була зі знатної родини, її з дитинства виховували в християнських традиціях.

Сталося так, що вона разом з іншими християнами потрапила в полон до перського царя Сапора. Усіх кинули до в'язниці, і там Євдокія всіляко підтримувала інших, а деяких нехристиян навіть навернула до християнської віри. Її змушували відректися від Христа і піддавали мукам. Але все було безуспішно. Тоді мученицю стратили.

Про що говорять прикмети на 4 серпня

За прикметами погоди можна судити, якими будуть урожай, осінь і погода найближчим часом:

  • гарна погода 4 серпня - листопад буде теж погожим;
  • багато малини - до багатого врожаю пшениці;
  • дощ пішов із ранку - до ранньої осені;
  • туман стелиться над лісом - можна йти по гриби.

У народному календарі 4 серпня - свято Явдоха Малинівка, або Явдоха Огірочниця. Цього дня прийнято збирати пізню малину і останній урожай огірків. Також помічено, що 4 серпня часто йде дрібний мрячний дощ - він псує сіно, яке залишилося на полях. Тому день також називають Явдоха Сіногнійка.

Що не можна робити 4 серпня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква не схвалює і виступає проти лихослів'я, лайки, пліток, злості, заздрості та жадібності, помсти, відчаю. Забороняється відмовляти в допомозі тому, хто просить.

Тим, хто тримає Успенський піст, не можна їсти м'ясні та молочні продукти, яйця, рибу.

За народними повір'ями сьогодні не слід брати в борг гроші - опинишся в борговій ямі. Також у народі вірять, що цього дня не можна дарувати комусь свої кімнатні рослини - інакше можна притягнути проблеми в особистому житті.

Що можна робити 4 серпня

До святої Євдокії звертаються в молитвах із проханнями зміцнити віру і дати сил винести всі життєві негаразди.

Як уже говорили, на Євдокію зазвичай збирають малину і роблять з неї заготовки. Також сьогодні потрібно встигнути зібрати огірки - згідно з повір'ям, після 4 серпня вони втрачають смак, аромат і корисні властивості.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Останні новини з КурНР: Спалено українську та кілька російських одиниць бронетехніки, кадирівці тікають срочників Путіна кладуть пачками. Росіяни відступають. Z-воєнкори в істериці

середа, 7 серпень 2024, 8:05

Патріоти України пропонують вашій увазі зведення ключових подій в районі Суджі від Юрія Бутусова. 1️⃣ Сили Оборони ведуть групу полонених кацапів на територію України. . 2️⃣ Ворог уразив нашу ББМ. Подальша доля машини та екіпажу невідома. . 3️⃣ Знище...

Хай живе КурНР: Вояки Путіна відступили ще з одного населеного пункту Курщини (мапа)

середа, 7 серпень 2024, 7:33

РосЗМІ поширюють інформацію про втрату контролю над н.п. Свердликово, що на Курщині, передають Патріоти України. "Появилась информация, что ВСУ подтягивают силы к границе для повторной мощной атаки на Курскую область.", - повідомив напередодні ввечері ...