Народні прикмети на 4 вересня. Чому цього дня прийнято споживати страви з цибулею та бути обережним з вогнем

4 вересня за новим церковним календарем (17 вересня за старим) - день пам'яті священномученика Вавили, єпископа Великої Антіохії, і з ним трьох отроків, а також ікони Божої Матері "Неопалима Купина". у народі 4 вересня прозвали Цибулевий день.

За старим календарним стилем - день пам'яті мучеників Агафоника, Зотика, Феопрепія (Боголєпа), Акіндіна, Северіана, Зінона та інших.

Єпископ Вавила Антіохійський і його учні жили в ІІІ столітті, за часів правління імператора Декія Траяна. Декій був язичником і, щоб зміцнити своє становище на троні, вирішив відновити язичницький культ.

Якось у місті Антіохія він влаштував бенкет на честь язичницьких богів, а після цього вирішив відвідати християнський храм - щоб на власні очі побачити, як звершуються таємниці Божі. Єпископ Антіохійський Вавила на той час звершував літургію в храмі і не хотів пускати до нього язичника - єпископ перегородив шлях імператору, так і не давши зайти всередину.

Декій не пробачив - він наказав спалити храм, а самого єпископа і його учнів - 12-річного Урвана, 10-річного Прілідіана і 7-річного Епполлонія та їхню матір - судили і стратили.

***

4 вересня за новим церковним календарем - день вшанування ікони Божої Матері "Неопалима Купина".

Образ "Неопалима Купина" ("кущ, що не згорає") було написано в ранньому християнстві, він розповідає про подію, яка сталася біля палаючого куща терну. До нього підійшов пророк Мойсей, щоб подивитися, чому кущ горить, але не згорає. На цьому місці святому з'явився Бог і розповів, як вивести народ із Єгипту в Землю обітовану.

На Синайському півострові, на місці, де це сталося, досі стоїть камінь із тих часів - щороку туди приїжджають паломники з усього світу. Неподалік збудовано православний монастир і каплицю - просто над корінням тієї самої купини, а кущ, який росте поруч із каплицею - її продовження.

На іконі "Неопалима Купина" спочатку був зображений палаючий кущ із Богородицею всередині і Мойсей, що стояв поруч на колінах. Але з часом замість куща на образі з'явилася восьмикутна зірка, а в її центрі - Богоматір. По кутах ікони - старозавітні сюжети.

Прикмети на 4 вересня

За прикметами дня судять, якою буде погода і майбутня зима:

  • пішов дощ, але незабаром усе висохло - чекай затяжної негоди;
  • на горобині багато ягід - зима буде морозною;
  • на цибулі багато лушпиння - також до холодної зими.

У народі 4 вересня - свято Вавила, або Цибулевий день. У цей час прийнято закінчувати городньо-польові роботи і готувати страви з цибулею.

Що не можна робити 4 вересня

4 вересня, як і в будь-який інший день, Церква не схвалює і виступає проти сварок, лихослів'я, помсти, пліток і наклепів, осуду, заздрості, жадібності, відчаю. Не можна відмовляти в допомозі тим, хто просить.

Народні прикмети не радять брати і давати в борг будь-що, щоб потім не ходити в боргах. Також у день "Неопалимої Купини" заведено дбайливо ставитися до вогню і краще не розводити багаття - є ймовірність пожежі.

Що можна робити 4 вересня

Перед образом Божої Матері "Неопалима Купина" моляться про захист будинку від пожеж і блискавок. Також вважається, що вона захищає домашню худобу від хвороб, у Богородиці просять допомоги в сімейних справах. За народним повір'ям, якщо в будинку почалася пожежа, то його слід обійти з іконою - і вогонь відступить.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Генпрокурор Піскун випустив з-під варти Коломойського, підозрюваного у вбивстві, а після цього купив віллу у Франції - ЗМІ

середа, 4 вересень 2024, 22:05

Генеральний прокурор України у 2005 році (за даними ЗМІ, йдеться про Святослава Піскуна) міг за винагороду випустити з-під варти олігарха Ігоря Коломойського, якого підозрювали в організації замовного вбивства юриста Сергія Карпенка. Про це йдеться в у...

Багато кому знайома постать: Bloomberg дізнався, хто може очолити МЗС замість Кулеби

середа, 4 вересень 2024, 21:54

Новим очільником Міністерства закордонних справ України замість Дмитра Кулеби, який написав заяву про відставку, може стати чинний заступник глави цього ж відомства Андрій Сибіга. Про це пише агенція Bloomberg, посилаючись на джерело, наближене до кома...