Народні прикмети на 5 березня. Що треба зробити городникам

5 березня за новим стилем (18 березня за старим) - день пам'яті священномученика Конона Мандонського. У народному календарі - Конон Городник. Цей угодник Божий народився на початку III століття, в Назареті. Був добрим і простодушним християнином, вів тихе життя, займався городом, з якого і харчувався. Знали його як Конон Мандонський, оскільки він жив у невеликому містечку Мандон.

За часів правління римського імператора Деція Траяна християни зазнали переслідувань - і Конон зокрема. Його схопили, але оскільки чоловік Божий поставляв продукти до імператорського столу, вирішили відразу не страчувати, а запропонували відмовитися від віри. Конон не погодився, тож, щоб покарати, йому вбили в ноги цвяхи і змусили бігти перед колісницею, поки той не впав і не помер під копитами коней.

Свято 5 березня за старим стилем - день пам'яті князя Київського Ярослава Мудрого.

Прикмети на 5 березня

  • день сонячний видався - літо буде теплим;
  • 5 березня без опадів - влітку граду не буде;
  • граки сідають на гнізда - через три тижні можна виходити в поле.

За прикметою, після Конона мають прийти ще 40 ранкових морозів.

Що не можна робити 5 березня

Серед головних заборон, що сьогодні не можна робити - лихословити, лаятися, пліткувати, розпускати чутки і лінуватися.

В день пам'яті Конона не можна ледарювати, оскільки святий сам був працьовитим. Цього дня буде доречною робота пов'язана із землею, але граблі та вила краще не брати до рук - щоб улітку град не побив город і сад.

Що варто зробити 5 березня

Святий Конон Мандонський - покровитель і захисник посіву, врожаю і всіх городників і садівників. Тому святому моляться про гарний урожай, просять захистити сад і город від стихії та нашестя шкідників.

За старовинною прикметою в цей день, навіть якщо погода не особливо сприяє, обов'язково треба зайнятися роботою на землі - прибрати ділянку від гілок, листя і сміття, скопати грядки. Вірять, що це принесе багатий урожай у сезоні. Є в забобонних городників і особливий обряд: викопують три лунки, примовляючи: "Одна лунка - для суші, інша - для мошки, третя - для черв'яків", - це нібито має вберегти город влітку від посухи і шкідників.

У народі говорили: "Хоч би в день Конона Городника була б навіть зима, починай орати город. Ти тільки почни цього дня — неодмінно город буде добрий, і овочів буде багато".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...