Народні прикмети на 5 грудня: Що не варто робити у Савин день

Православна церква України 5 грудня за новим стилем вшановує пам'ять святого Сави Освяченого з Єрусалиму. За старим стилем в цей день шанували святого Прокопія Читця.

У Савин день було прийнято не ходити по гостях і не їздити в подорож. Це народне свято проводили в сімейному колі з найближчими. Стіл накривали рослинними стравами, оскільки триває Різдвяний піст. На вулицю в цей день виходили тільки діти - вони каталися на санках і ліпили сніговиків.

Савин день здавна вважалося чоловічим святом. У цей день жінки вітали чоловіків і звільняли їх від обов'язків. Також в народне свято 5 грудня дружини молилися про здоров'я і захист чоловіка. На Саву намагалися не починати будівництво, ремонт та інші важкі чоловічі роботи, оскільки вірили, що вони в такому випадку закінчаться невдачею.

Також свято 5 грудня вважається вдалим для догляду за кіньми. У цей день коням давали сушену траву, міняли підкови, розчісували гриву. До тварин намагалися ставитися з добротою.

Що не можна робити 5 грудня

Важко працювати в цей день не варто.

День здавна вважається нещасливим для подорожей і поїздок. Через хуртовини і снігопад був високий шанс заблукати, застрягти в снігу або травмуватися.

Не можна в цей день брати участь в конфліктах людям, які знаходяться в дорозі або планують поїздку, інакше подорож буде проблемною.

Не варто 5 грудня сумувати, згадувати старі образи, заздрити і бажати зла іншим людям, оскільки негативні думки можуть втілитися в життя.

Не можна в цей день стелити гостям ліжко на подружньому ліжку, інакше між чоловіків і дружиною настане розлад.

Прикмети погоди 5 грудня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Тепла погода на Прокла обіцяє довгу і сніжну зиму.
  • Якщо річки і озера вкрилися льодом, то в найближчі дні похолодає.
  • Снігурі співають - до хуртовин і морозного вітру.
  • Якщо дим над багаттям піднімається вгору, то скоро мороз посилиться.
  • Білки покинули гнізда і риються в землі - до відлиги.
  • Дрова погано горять - до вологої погоди.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...