Народні прикмети на 5 квітня. Що робили цього дня для сімейного щастя

Народне свято 5 квітня відоме під назвами Федулів день, Федул-вітреник, Федора-вітрениця.

Із берези тече багато соку - до дощового літа

Православна церква України 5 квітня за новим стилем вшановує пам'ять читця Феодула, преподобного Марка Афінського і святої Феодори Солунської. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподобного Никона Печерського.

Наші предки в це свято нікуди не виїжджали. День здавна вважається невдалим для подорожей і поїздок, оскільки у квітні дороги вкривалися багнюкою і ставали непроїзними. День проводили вдома і присвячували прибиранню - міняли набивання матраців і подушок, прали одяг і постільну білизну, підмітали підлогу і мили вікна. Вірили, що якщо в оселі 5 квітня буде чисто, то її мешканці будуть щасливими і дружними.

Не забували люди і про особисту гігієну - ходили в лазню і одягалися в чистий одяг. Для міцного імунітету обливалися прохолодною водою і обтиралися рушником. Вважається, що сьогодні особливо корисно загартовуватися.

За народними віруваннями, вітри 5 квітня мають цілющу силу і можуть зняти порчу з житла, тому сьогодні рекомендується провітрити будинок. Цей день вважається вдалим для ворожінь і для будь-якого лікування, але нещасливим загалом. Нові справи починати не варто.

Що не можна робити 5 квітня

Заборонено зловживати спиртними напоями та нікотином, курити кальян.

Важка фізична робота цього дня призведе до проблем зі спиною.

Носити порваний, брудний, зношений одяг сьогодні - до біди.

Не варто сваритися з близькими і сперечатися про дрібниці, інакше стосунки зіпсуються надовго.

Прикмети погоди 5 квітня

  • Сині хмари цього дня віщують теплу, але дощову погоду найближчими днями.
  • Навколо сонця видно кола - до багатого врожаю.
  • Домашня худоба не хоче виходити на випас - чекайте негоди.
  • Дятли активно роблять дупло - до теплого квітня.
  • Із берези тече багато соку - до дощового літа.
  • З'явилися мухи і комарі - морозів більше не буде.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...