Народні прикмети на 5 серпня. Приготуйте страву із цибулею та помоліться за військових

5 серпня за новим церковним календарем (18 серпня за старим) - день пам'яті мученика Євсигнія Антіохійського, а також відзначають передсвято Преображення Господнього. За старим календарним стилем - день пам'яті Почаївської ікони Божої Матері, мучеників Трохима, Феофіла і з ними 13-ти мучеників.

Євсигній жив у III столітті. Він був римським воїном і сповідував християнство.

Згідно з переказами, якось Євсигній побачив на небі явлення Хреста у вигляді зірок. Відтоді він у всіх битвах виходив переможцем. Коли Євсигній постарів, то пішов зі служби і повернувся в рідну Антіохію. Там він присвятив себе молитвам і посту. Тоді ж на престол зійшов Юліан Відступник - затятий язичник, який переслідував християн і закривав храми. Йому тут же доповіли про Євсигнія. 110-річного колишнього воїна привели на суд, але він, не боячись, викрив імператора в злочинах проти Христа. За це Євсигнія стратили.

***

5 серпня за новим церковним стилем відзначають передсвято Преображення Господнього, тобто, день перед святом.

Передсвято - це один або кілька днів - мають двунадесяті свята (крім Вознесіння, П'ятидесятниці, Входу Господнього до Єрусалима) та деякі інші. Преображення Господнє - це одне з двунадесятих свят (тобто, одне з дванадцяти найважливіших свят православної церкви). Передсвято ніби готує вірян до свята - у цей час на богослужінні читають молитви, присвячені прийдешньому торжеству.

Прикмети на 5 серпня

За прикметами дня судять, якою буде погода і перший зимовий місяць:

  • жаби голосно квакають - до потепління;
  • вода в річці піниться - післязавтра чекай дощу;
  • яка погода 5 серпня - таким буде і грудень.

У народному календарі 5 серпня прозвали Євстигній Житник, або Луків день. Зазвичай до цього часу закінчують збирання врожаю і в'яжуть зв'язки з цибулі на зиму.

Що не можна робити 5 серпня

5 серпня церква виступає проти лихослів'я, лайки, пліток, злості, заздрості та жадібності, помсти, відчаю. Забороняється відмовляти в допомозі тому, хто просить.

Триває Успенський піст - до свята Успіння Богородиці 15 серпня. Тим, хто дотримується посту, в цей час не можна їсти м'ясні та молочні продукти, яйця, рибу.

Що можна робити 5 серпня

Мученик Євсигній - покровитель воїнів-християн. У святого просять заступництва для військових, а також мудрості та допомоги в житті.

За народними прикметами цього дня можна робити прибирання, працювати на городі та в полі. Традиційно 5 серпня готують страви з цибулею. Зв'язку цибулі також потрібно повісити в будинку - вважається, що тоді здоров'я буде міцнішим. Якщо ж поділитися частиною врожаю із сусідами, то можна позбутися хвороб, зокрема, проблем зі спиною.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Останні новини з КурНР: Спалено українську та кілька російських одиниць бронетехніки, кадирівці тікають срочників Путіна кладуть пачками. Росіяни відступають. Z-воєнкори в істериці

середа, 7 серпень 2024, 8:05

Патріоти України пропонують вашій увазі зведення ключових подій в районі Суджі від Юрія Бутусова. 1️⃣ Сили Оборони ведуть групу полонених кацапів на територію України. . 2️⃣ Ворог уразив нашу ББМ. Подальша доля машини та екіпажу невідома. . 3️⃣ Знище...

Хай живе КурНР: Вояки Путіна відступили ще з одного населеного пункту Курщини (мапа)

середа, 7 серпень 2024, 7:33

РосЗМІ поширюють інформацію про втрату контролю над н.п. Свердликово, що на Курщині, передають Патріоти України. "Появилась информация, что ВСУ подтягивают силы к границе для повторной мощной атаки на Курскую область.", - повідомив напередодні ввечері ...