Народні прикмети на 6 квітня: Що треба зробити, а чого краще уникати

6 квітня прийнято білити яблуні та підпирати гілки дерев

6 квітня за новим стилем (19 квітня за старим) - день пам'яті святого Євтихія, архієпископа Константинопольського. Євтихій жив у VI столітті. Народився він у Фригії (Мала Азія). Навчав його дід-священик, а потім Євтихій вирушив вивчати богослов'я в Константинополь.

Пізніше він прийняв чернечий постриг, а через деякий час став архімандритом усіх монастирів в області Аманасія. У 552 році Євтихія звели на патріарший престол. Будучи патріархом, він скликав П'ятий Вселенський Собор і ще раз засудив на ньому всі єресі.

Але незабаром імперію сколихнуло нове лжевчення - його послідовники вважали, що плоть Христова до Його смерті була нетлінною. Святитель Євтихій викрив цю єресь, але лжевчення підтримав імператор Юстиніан. Він розгнівався і позбавив святителя сану патріарха. Євтихія відправили на заслання, де він продовжував невпинно молитися - за його молитвами не раз звершувалися чудеса і зцілення. Лише через 12 років святитель знову повернувся на престол і був патріархом до самої смерті.

***

6 квітня 2024 року за новим і за старим стилем (дати однакові, оскільки залежать від дат посту) відбувається батьківська субота третьої седмиці (тижня) Великого посту. Це особливий поминальний день у церкві, коли моляться за упокій померлих родичів і близьких.

Свято 6 квітня за старим стилем - день пам'яті преподобного Захарії Печерського, постника.

Прикмети на 6 квітня

У народному календарі 6 квітня - свято Євтихій Тихий. За прикметами дня судять про врожай і якими будуть весна і літо:

  • вранці туман - до кінця квітня буде суха погода;
  • яскраве сонце зранку - похолодає;
  • день тихий і безвітряний - буде багатий урожай гороху;
  • тиха погода - до гарного врожаю зернових і овочів;
  • клен сік пустив - встановиться тепла погода і навесні, і влітку.

Цього дня прийнято білити яблуні та підпирати гілки дерев.

Що можна робити 6 квітня

Святому Євтихію моляться про своє фізичне і душевне здоров'я, а також близьких людей. Також 6 квітня, у третю суботу Великого посту, у церкві проходять поминальні служби, на яких моляться за упокій родичів і близьких. Цього дня добре піти до храму, віднести панахиду, відвідати могили померлих, а якщо немає такої можливості, то помолитися за їхній спокій удома. Триває Великий піст 2024 року - тим, хто поститься, дозволяється гаряча їжа з олією.

Також 6 квітня можна йти на риболовлю - вважається, що в цей час добре ловиться окунь.

Що не можна робити 6 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити, - лаятися, сваритися, пліткувати, заздрити, ображати людей або тварин, відмовляти в допомозі. Не слід говорити погано про померлих, поминати їх алкоголем, влаштовувати пишні поминки.

За народними прикметами цього дня не можна обламувати або обрізати яблуні, а також рубати березу - це не до добра.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...