Народні прикмети на 6 серпня

6 серпня за новим церковним календарем (19 серпня за старим) - Преображення Господнє. В народі - Яблучний Спас, або Другий Спас. За старим календарним стилем - що можна і не можна робити в день пам'яті святих князів-страстотерпців Бориса і Гліба.

Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа входить до числа двунадесятих свят, тобто, це одне з дванадцяти найважливіших свят православної Церкви. Відзначати його почали з IV століття - саме тоді свята рівноапостольна цариця Олена побудувала на горі Фаворі храм на честь Преображення Господнього.

***

6 серпня 1123 року, у свято Преображення, пішов з життя святитель Феоктист, єпископ Чернігівський.

До того, як його поставили єпископом, він трудився в Києво-Печерському монастирі й був одним зі старців, які могли зцілювати молитвою - так він зцілив преподобного Микиту. 1103 року Феоктиста поставили ігуменом Києво-Печерського монастиря, а 1108 року він побудував кам'яну трапезницю.

Відомий випадок 11 лютого 1110 року, коли в Печерському монастирі було небесне знамення - з'явився вогненний стовп від землі до неба і блискавка, які висвітлили всю землю, о 1 годині ночі прогримів грім. Стовп стояв над кам'яною трапезою, а потім перейшов на церкву і став над труною преподобного Феодосія і, повернувшись на схід, зник. Тоді святий Феоктист наполіг, щоб ім'я преподобного Феодосія було внесено до синодиків святих по всій Русі.

1113 року Феоктиста висвятили на єпископа Чернігівського. 2 травня 1115 року святитель брав участь у перенесенні мощей благовірних князів Бориса і Гліба у Вишгороді. Пізніше, в Чернігові, святитель освятив церкву Бориса і Гліба. Помер святитель 6 серпня, поминають його напередодні.

Прикмети на 6 серпня

За прикметами погоди можна сказати, якими будуть осінь і зима:

  • ясна погода стоїть цього дня - до сухої і теплої осені;
  • дощ іде - осінь теж буде з дощами;
  • сонячний і спекотний день - до морозної зими;
  • який день 6 серпня - такий Покров і зима.

У народі 6 серпня - свято Яблучний Спас. Спас - скорочено від слова "Спаситель", тобто, Ісус. Цього дня традиційно віряни дякують Богові за новий урожай.

Що не можна робити 6 серпня

6 серпня церква виступає проти лихослів'я, лайки, пліток, злості, заздрості та жадібності, помсти, відчаю. Забороняється відмовляти в допомозі тому, хто просить.

У велике православне свято Преображення також забороняється:

  • займатися домашнім господарством, прибиранням, ремонтом;
  • не можна працювати в саду і на городі;
  • заборонено шити, в'язати, вишивати;
  • не радять грати весілля - у це свято в церкві не вінчають.

Триває Успенський піст - до свята Успіння Богородиці 15 серпня. Тим, хто дотримується посту, в цей час не можна їсти продукти тваринного походження, але на Преображення є послаблення - можна їсти рибу і трохи вина.

Що можна робити 6 серпня

Традиційно у свято віряни йдуть до храму - просять у Спасителя миру і благ, дякують і освячують урожай. До церкви для освячення за звичаєм несуть яблука, мед, колосся пшениці, виноград, але можна й інші плоди. Можна йти до храму і без урожаю, адже головне - це молитва.

За народною традицією на свято печуть пироги з яблуками і варять яблучне варення. У свято годиться пригощати яблуками і випічкою інших, а також важливо в цей день робити добрі справи - в народі вірять, що так можна очистити душу від гріхів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 7 серпня. Щедрим воздасться

середа, 7 серпень 2024, 7:05

7 серпня: церковне свято сьогодні, чому потрібно обов'язково подати милостиню. 7 серпня за новим церковним календарем (20 серпня за старим) - день пам'яті двох преподобних, Пимена Багатохворобливого, Печерського і Пимена, ігумена, пісника Печерського. ...

Дронарі підрозділу "Шершні Довбуша" дірявлять дула російських гармат точними влучаннями (відео)

вівторок, 6 серпень 2024, 23:50

Оператори єгерської бригади демонструють воістину снайперську влучність. Відзначилися бійці рота ударних БПЛА «Шершні Довбуша» 68-ї окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша. Відео опублікували на каналі роти, передають Патріоти України. Дронарі п...