Народні прикмети на 6 вересня. Що незаміжні українки робили цього дня, щоб зрозуміти, хто незабаром вийде заміж

6 вересня за новим церковним календарем (19 вересня за старим) - Спогад чуда Архістратига Михаїла в Хонех і день пам'яті ікони Божої матері Києво-Братської. За старим календарним стилем - що можна і не можна робити в день пам'яті священномученика Євтихія, єпископа, учня апостола Іоана Богослова.

Архангел Михаїл у християнстві - найшанованіший із небесних духів, якого вважають ватажком небесного воїнства, переможцем диявола і героєм безлічі історій. Назва "архістратиг" означає "глава святого воїнства Ангелів і Архангелів". Згадують Архангела Михаїла двічі на рік: у вересні відзначають Спогад про диво в Хонех, або Михайлове диво, а в листопаді - Собор Архістратига Михаїла. Раніше ми розповідали про свято Михайлове диво - його нову дату, звичаї та що не можна робити в цей день.

***

Києво-Братська ікона Божої Матері

Чудотворна Києво-Братська ікона Божої Матері - один із найбільш шанованих образів у Києві. За переказами, ікона була явлена 1654 року і спочатку перебувала в Борисоглібській церкві міста Вишгорода під Києвом. Після того, як 1662 року, під час війни з Польщею, храм був зруйнований кримськими татарами, її пустили Дніпром. Річка винесла святиню на київський Поділ, де її знайшли й перенесли до Братського монастиря - звідси образ і отримав свою назву.

Коли 1919 року монастир закрили, то образ загубився. Але пізніше дослідження показали, що ікона увійшла до числа п'яти святинь, які передали у Всеукраїнське музейне містечко в Києво-Печерській лаврі 1926 року.

На початку 2000-х років співробітники Національного художнього музею України виявили "подобу" Братської Богородиці в музейних сховищах і встановили, що 1926 року ікона потрапила до Києво-Печерської лаври, а 1948 року її було зафіксовано в музейній книзі обліку. Список ікони початку XVIII століття зберігся в Національному художньому музеї України.

Прикмети на 6 вересня

Прикмети дня говорять про те, якими будуть погода найближчим часом, а також зима і весна:

  • якщо вранці туман - буде потепління;
  • береза вгорі із зеленим листям, а внизу гола - зима буде рання, а весна тепла;
  • ранкові заморозки - до доброго життя.

У народі 6 вересня - свято Михайлове чудо, Михайлів день. Вважається, що з цього дня починаються осінні заморозки - "Михайло заморозком прихопив", а саме 6 числа Архістратиг морозом вбиває всяку нечисть.

Що не можна робити 6 вересня

6 вересня, як і в інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, помсти, пліток і наклепу, виступає проти осуду, заздрощів, жадібності та відчаю. Не можна відмовляти тим, хто просить про допомогу.

У свято є кілька суворих народних заборон: вважається, що не можна працювати і брати в руки колючо-ріжучі предмети - що-небудь різати, рубати, колоти.

Що можна робити 6 вересня

Цього дня добре піти до храму - у святого Архангела Михаїла просять зцілення від різних хвороб, захисту від зла, недобрих людей. Біля образу Богородиці моляться з проханнями про благословення, звертаються до Києво-Братської ікони Божої Матері в разі нападу ворогів, заради захисту Батьківщини.

У народі кажуть, що в це свято слід помиритися з усіма, з ким були у сварці або на кого тримали образу. За народною традицією дівчата на Михайла печуть пиріг і ховають у ньому каблучку - кому попадеться, то та незабаром вийде заміж.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Курская операция. Месяц. Итоги. Коротко - Злий Одесит

п’ятниця, 6 вересень 2024, 22:39

За месяц СОУ удалось установить контроль на территории более 1 300 км², тем самым создав буферную зону на границе с Сумской областью. . СОУ заставили оттянуть часть сил и средств РОВ с других участков зоны БД в Украине в Курскую область. По состоянию ...

Єрмак заслав в уряд дуже довірену особу, яка, ймовірно, може обійняти посаду прем'єра, - Юрій Луценко

п’ятниця, 6 вересень 2024, 22:01

Юрій Луценко, політик, капітан ЗСУ, зазначив, що один серед з оцих 5-6 менеджерів, який себе серйозно проявив, тепер буде освоюватися в урядових коридорах Кабміну, щоб ймовірно зайняти посаду прем'єр-міністра, і це міністр регіонального розвитку Олексі...