Народні прикмети на 7 червня. Цього дня краще не наближатися до водойм - Федот Урожайник воює з русалками

7 червня за новим календарним стилем (20 червня - за старим) - день пам'яті Феодота Анкірського. У народі день прозвали Федот Урожайник. За старим календарним стилем цього дня відзначають третє обрітення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана, день пам'яті священномученика Ферапонта, єпископа Кіпрського.

Феодот жив у місті Анкірі, у III столітті. Він був власником готелю, але при цьому не тільки людиною діловою, а й високодуховною. Відомо, що він сповідував християнство і вмів зцілювати хворих. На той час імператором був Діоклетіан, який влаштовував гоніння на християн. Феодот часто переховував у своєму готелі одновірців, а також таємно відвідував християн у в'язницях, допомагав їм і ховав тих, хто загинув. Коли правитель дізнався про це, то наказав схопити Феодота і стратити.

Поховали святого на місці, яке той вказав за життя, а пізніше там побудували церкву.

Про що говорять прикмети на 7 червня

  • немає роси зранку - чекай дощу вдень;
  • день теплий і ясний - буде врожай жита, дощ пішов - до поганого врожаю;
  • павуки плетуть велику павутину - до теплого і ясного дня;
  • жаби ввечері голосно квакають - буде погожа погода;
  • грім на Федота - негода затягнеться надовго.

У народному календарі 7 червня - свято Федот Урожайник. За старих часів за народними звичаями в цей час сіяли жито.

Що не можна робити 7 червня

7 червня, як і в будь-який інший день, церква виступає проти сварок, пліток, наклепів, образ, жадібності, заздрощів і зневіри.

Згідно з прикметами наших пращурів, цього дня не можна займатися рукоділлям, освідчуватися в коханні та свататися - можуть відмовити. Також вважається, що сьогодні краще не наближатися до водойм і не купатися - за повір'ями, Федот у цей час воює з русалками, тож може ненароком людину переплутати з нечистю.

Що можна робити 7 червня

Святому Феодоту моляться про гарний урожай хліба і просять захистити посіви від негоди.

За народними прикметами жінкам цього дня потрібно затіяти велике прання - перепрати якомога більше речей вважається гарним знаком, що обіцяє фінансове благополуччя, щастя й удачу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...