Народні прикмети на 7 серпня. Щедрим воздасться

7 серпня: церковне свято сьогодні, чому потрібно обов'язково подати милостиню

Цього дня українці традиційно вшановували лелек, як покровителів сім'ї та дому

7 серпня за новим церковним календарем (20 серпня за старим) - день пам'яті двох преподобних, Пимена Багатохворобливого, Печерського і Пимена, ігумена, пісника Печерського. У народному календарі день прозвали Марини - Пимени. За старим календарним стилем - що можна і не можна робити на Успіння праведної Анни, матері Богородиці.

Пимен Печерський жив у XI-XII століттях. Він був слабкою дитиною і сам попросив батьків відвезти його в Києво-Печерську лавру. Батьки відвезли сина і стали молити про його зцілення. Пимен же вирішив залишитися в Лаврі - згідно з переказами, його залишили в монастирі, а обряд постригу здійснили ангели.

В обителі Пимен прожив ще 20 років, а за 3 дні до його смерті сталося диво - він одужав: над церквою з'явилися три вогняні стовпи, і чернець раптом зцілився. Він зміг обійти весь монастир, попрощався з усіма і заповів поховати його в печері, де були мощі преподобного Антонія (Ближні печери).

20 серпня також згадують Пимена, постника Печерського. Про нього збереглося мало інформації. Відомо, що він їв тільки раз на тиждень, але працював нарівні з іншими і ніколи не слабшав від свого посту. Через ніч стояв на молитві. Мощі святого спочивають у Дальніх печерах Києво-Печерської лаври.

Про що говорять прикмети на 7 серпня

За прикметами дня можна дізнатися погоду найближчим часом і якою буде зима:

  • туман розсіявся разом зі сходом сонця - буде гарна погода;
  • світанок червоний і хмари на горизонті вишикувалися в одну лінію - до дощу;
  • павуків не видно - погода зіпсується;
  • лелеки готуються відлітати - до ранньої зими.

У народному календарі 7 серпня - свято Марини - Пимени. Прозвали його так тому, що цього дня також звершується пам'ять мученика Марина Кесарійського. Народне свято 7 серпня відоме під назвами Маринин день, Анна Літня, Анна Зимовказівниця, Холодниця. Вважається, що з цього дня йде літо.

Що не можна робити 7 серпня

7 серпня, як і в інший день, церква виступає проти лихослів'я, лайки, пліток, злості та заздрості, жадібності, помсти, відчаю. Забороняється відмовляти в допомозі тому, хто просить.

Народні прикмети забороняють чіпати лелек і тим паче шкодити їм - у дім прийдуть хвороби та біди.

Триває Успенський піст - до свята Успіння Богородиці 15 серпня. Тим, хто дотримується посту, в цей час не можна їсти продукти тваринного походження.

Що можна робити 7 серпня

До святого Пимена Багатоболезненного звертаються з молитвами про зцілення від недуг.

Вважається, що цього дня потрібно обов'язково допомогти хворим, бідним, знедоленим, подати милостиню, зробити внесок на благодійність - усі добрі справи принесуть добробут у сім'ю.

7 серпня традиційно закінчують збір малини й обов'язково печуть малиновий пиріг. Також за старих часів цього дня особливо шанували лелек - як покровителів сім'ї та дому.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Останні новини з КурНР: Спалено українську та кілька російських одиниць бронетехніки, кадирівці тікають срочників Путіна кладуть пачками. Росіяни відступають. Z-воєнкори в істериці

середа, 7 серпень 2024, 8:05

Патріоти України пропонують вашій увазі зведення ключових подій в районі Суджі від Юрія Бутусова. 1️⃣ Сили Оборони ведуть групу полонених кацапів на територію України. . 2️⃣ Ворог уразив нашу ББМ. Подальша доля машини та екіпажу невідома. . 3️⃣ Знище...

Хай живе КурНР: Вояки Путіна відступили ще з одного населеного пункту Курщини (мапа)

середа, 7 серпень 2024, 7:33

РосЗМІ поширюють інформацію про втрату контролю над н.п. Свердликово, що на Курщині, передають Патріоти України. "Появилась информация, что ВСУ подтягивают силы к границе для повторной мощной атаки на Курскую область.", - повідомив напередодні ввечері ...