Народні прикмети на 7 січня. Собор Іоанна Предтечі

Християни східного обряду 7 січня за новим стилем відзначає Собор Іоанна Предтечі. Це свято настає наступного дня після Водохрещі. У цей день згадують Іоанна Хрестителя - саме він був тією людиною, яка хрестила Ісуса.

В українців у цей період добігли кінця Святки і почався період гулянь і весіль, який називався М'ясоїд. Якщо у Святки було прийнято відпочивати, то на М'ясоїд селяни поверталися до роботи. Молодь починала грати весілля.

За традицією, у свято 7 січня потрібно випити зранку склянку освяченої води, яку набрали у церкві на Водохрещу. Тоді протягом року людина буде здоровою та щасливою. Чоловіки цього дня випивали кілька ковтків пива, щоб у новому році не було приводу для сліз.

За старим (юліанським) календарем у цей день віруючі відзначали Різдво Христове. Раніше ми писали, коли правильніше відзначати Різдво - 25 грудня або 7 січня.

Українські різдвяні традиції мають дуже давнє походження. У народне свято 7 січня діти та дорослі розігрували вертеп, тобто театральну сценку про народження Ісуса Христа. В українців були свої традиційні персонажі вертепу – Дід, Баба, Цар Ірод, Ангел, Пастух, Козак та інші.

Діти та молодь сьогодні читають колядки на Різдво. З піснями ходять по сусідніх будинках і бажають господарям здоров'я, за що отримують частування. Популярною різдвяною піснею в Україні є "Щедрик, щедрівочка".

Різдво в Україні відзначають з масовими гуляннями, ярмарками і багатим святковим столом. Їжу зазвичай готують пісну, оскільки за святковий стіл сідають ще на Святвечір, коли продовжується Різдвяний піст. У давні часи наші предки готували такі страви на Різдво, як бобальки, січеники і креплики.

У давні часи ялинку було прийнято ставити саме на Різдво, а не на Новий рік. Також подарунки дарували саме до Різдва. Головною стравою на столі була кутя на Різдво.

Що не можна робити 7 січня

Доброю прикметою вважається, якщо сьогодні першим в будинок зайде чоловік. А якщо першою зайде жінка, то може трапитися біда.

Не можна надягати брудний і порваний одяг сьогодні.

На Різдво не можна працювати.

Церква засуджує будь-які ворожіння на Різдво.

Полювати і рибалити в цей день не варто.

За давньою прикметою господарям не можна залишати святковий стіл раніше гостей.

Прикмети погоди 7 січня

  • Відлига в цей день віщує ранню і теплу весну.
  • Якщо вдарив мороз, то в середині січня буде холодно.
  • Чим більше снігу лежить на землі 7 січня, тим урожайніше буде цей рік.
  • Ясне небо і яскравий місяць віщують сильні морози.
  • Іній на деревах віщує похолодання.
  • Якщо свято випало на повний місяць, то рік буде урожайний.
  • Потепління 7 січня віщує холодну весну.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...