Народні прикмети на 8 червня. Цього дня варто помолитися про захист всіх, хто воює за нашу країну і незалежність

8 червня за новим календарним стилем (21 червня - за старим) - день пам'яті великомученика Феодора Стратилата. У народі день прозвали Федір Колодязник. 8 червня за старим календарним стилем - день пам'яті апостолів від 70-ти Карпа і Алфея.

Феодор жив у III-IV століттях у місті Євхаїт (Мала Азія). Сам він був воїном і сповідував християнську віру. Згідно з переказами, чоловік був дуже красивий і талановитий. Прославився він після того, як переміг величезного змія - той жив у прірві біля міста і пожирав людей і тварин. За ці заслуги Феодор став воєначальником - стратилатом міста Гераклеї. Але воїн не тільки був на військовій службі, а й проповідував. Згодом майже всі жителі Гераклеї стали християнами.

Коли при владі був імператор Лікіній, то Феодор впав у немилість. За переказами, воєначальник пообіцяв імператору принести жертви богам і попросив зібрати в Гераклеї всі їхні золоті та срібні статуї. Після цього Феодор розбив усі статуї на шматки, а срібло і золото роздав жебракам. Стратилата було велено схопити - городяни встали на захист свого воєначальника проти солдатів імператора. Але Феодор добровільно віддав себе в руки мучителів і загинув.

Прикмети на 8 червня

Прикмети цього дня говорять про те, якою буде погода:

  • грім зранку - чекай дощу після обіду;
  • вночі випало багато роси - день буде погожий;
  • сонце сідає на заході сонця в хмарах - вночі може бути дощ;
  • гроза на Федора - дощі триватимуть довго.

У народному календарі 8 червня - свято Федір Колодязник. У цей час за старих часів було заведено рити колодязі, наші предки вірили, що вода в таких колодязях завжди буде чистою і зможе вберегти від пристріту.

Що не можна робити 8 червня

8 червня, як і в будь-який інший день, церква виступає проти сварок, лайки, наклепів, образ, жадібності, заздрощів, розпачу і зневіри. Не слід відмовляти в допомозі тим, хто просить.

Народні прикмети дня забороняють критикувати інших, пліткувати і розпускати чутки, байдикувати, а також не радять ухвалювати важливі рішення, які можуть вплинути на майбутнє.

Що можна робити 8 червня

Феодора Стратилата вважають покровителем православних воїнів - у святого просять дати військовим силу, витривалість і допомоги в перемозі над ворогом. Цього дня потрібно помолитися і попросити захисту для всіх, хто воює за нашу країну і незалежність.

За народними повір'ями в цей день слід позбутися непотрібних речей - викинути або, якщо вони в хорошому стані, то віддати нужденним. Також прийнято просити вибачення і відпускати образи. Колодязна вода цього дня вважається цілющою - наші предки у Федоров день набирали воду із семи колодязів, пили її та вмивалися, щоб зміцнити тіло і душу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...