Народні прикмети на 8 грудня. Що треба зробити на день Анфіси рукодільниці та до котрого часу не прийнято їсти. Як захищались від нечисті

Християни східного обряду 8 грудня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Патапія, мучениці Анфіси Римської і апостолів від 70-ти Тихика і Кесарія. За старим стилем в цей день шанували апостола від 70-ти і давньохристиянського оратора Климента Римського.

Цього дня дівчата займалися рукоділлям. День вважається вдалим для шиття, ткацтва, вишивання і будь-якої творчості. Будь-які зроблені в цей день вироби вийдуть красивими і довго прослужать. З часів Київської Русі вважалося, що кожна українка повинна вишити весільний рушник до свого весілля. Якщо наречена не встигала, то їй допомагали закінчити рушник родички, щоб уникнути ганьби.

У свято 8 грудня існував ритуал для успішного виконання будь-якої справи. Для цього будь-яку роботу потрібно було закінчити на порожній шлунок. Тому наші предки в цю дату з самого ранку приступали до поточних справ, і лише потім снідали.

Дата 8 грудня здавна вважається небезпечною через розгул злих духів, сильний мороз і ожеледицю. А люди, які жили біля лісу, в цей день побоювалися вовків. Для захисту від нечисті люди пов'язували на руку шовкову нитку або клали під подушку гілку Будяка. А для відлякування вовків від двору дзвонили у дзвони. У цей день намагалися не виходити з дому, щоб не постраждати від негоди.

Що не можна робити 8 грудня

Без необхідності в цей день не варто виходити з дому, а особливо ходити в ліс - там можуть бути голодні і агресивні тварини.

Рукодільницям не можна показувати незакінчений виріб іншим людям, інакше робота піде шкереберть.

День вдалий для вишивання, але не варто 8 грудня вишивати чорною ниткою, інакше притягнете невдачі.

Жінці не можна сваритися з чоловіком і підвищувати на нього голос, навіть якщо він неправий. Краще стриматися і говорити спокійно, інакше відносини зіпсуються надовго.

Прикмети погоди 8 грудня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо цілий день йде сніг, то літо буде дощовим.
  • Півні співають раніше, ніж зазвичай - до потепління.
  • Птахи притискаються один до одного - до похолодання.
  • Потужний і швидкий вітер в цей день принесе морозну, але суху погоду.
  • Ранковий іній віщує погіршення погоди.
  • Спів снігура віщує потепління.
  • Якщо на березі досі залишилися листя, то в грудні ще будуть теплі дні.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...