Народні прикмети на 8 лютого. Покійники тужать за своєю землею і можуть відвідувати рідних

​Народне свято 8 лютого відоме як Захарій Серповидець, Федорів день, Федір Стужений, поминальник, гороховий день, перелом зими.

Християни східного обряду 8 лютого за новим стилем вшановує пам'ять старозавітного пророка Захарія. За старим стилем сьогодні згадують священика преподобного Феодора.

Сьогоднішнє свято в українців було присвячене догляду за садовим інвентарем – серпами, лопатами, возами тощо. Люди вірили, що якщо заздалегідь подбати про інструменти, всі предмети прослужать весь сільськогосподарський сезон. Також наприкінці зими починали купувати та готувати до посівів насіння.

За народними повір'ями, сьогодні покійники тужать за своєю землею і можуть відвідувати рідних. Вважалося, що якщо загиблий зайде у свій будинок, то може заблукати там і потім мучити мешканців будинку. Щоб цього не сталося, перед порогом насипали смугу золи, або вішали над вхідними дверима гілку ялівцю.

8 лютого також було присвячене поминанню померлих близьких. Цього дня раніше було прийнято ходити на цвинтарі та прибирати на могилах близьких. Часто на цвинтарі поминали близьких обрядовою кашею чи кутею, але без алкоголю.

У це свято було прийнято варити горохову кашу та пригощати нею рідних, особливо у тому випадку, якщо у когось день народження. А якщо скуштуватиме горохової каші іменинник, то весь рік буде щасливим. Також у цей день займалися лікуванням припадків та епілепсії, болю в суглобах, спині та ступнях.

Свято 8 лютого - щасливий день для весілля, але невдалий для риболовлі.

Що не можна робити 8 лютого

Ні в якому разі не можна мочити ноги сьогодні, інакше захворієте.

Якщо поминаєте померлих на кладовищі або вдома - не варто пити алкоголь.

У цей день не можна викидати залишки каші, але можна віддати їх птахам або домашній худобі.

У цей день не можна сваритися з рідними, навіть якщо вони не праві. Постарайтеся вирішити конфлікт мирним шляхом.

Прикмети погоди 8 лютого

  • Синички весь день співають - до пізньої весни.
  • Дятел стукає по дереву - весна буде ранньою.
  • Проліски розпустилися - скоро настане весна.
  • Місяць вночі синюватий - до сильного морозу, жовтуватий - до снігопаду.
  • Золотий захід віщує сильну холоднечу, рожевий - теплу і сніжну погоду.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...