Народні прикмети на 8 січня. Прощання зі Святками

Християни східного обряду 8 січня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Георгія Хозевіта і Сповідника Еміліана, Чудотворця Григорія Києво-Печерського, а також мучениць Василини і Маріоніли.

Наші предки в цей день остаточно прощалися зі Святками - періодом гулянь і відпочинку. До обіду 8 січня ще відпочивали, а в другу половину дня люди вже приступали до роботи: рубали дрова, чистили сніг, займалися пранням і прибиранням. Жінки приступали до рукоділля.

За давньою традицією в народне свято 8 січня в гості запрошували кумів і пригощали холодцем, гречаною кашею, пирогами і варениками. Батьки вірили, що такий обряд принесе міцне здоров'я хрещенику.

Свято 8 січня відкривало важкий період в житті наших предків, коли підходили до кінця запаси корму для тварин і продуктів різдвяного столу. Закінчувався м'ясний достаток. Українці починали витрачати дрова і зимові припаси економніше, щоб вистачило до весни.

За старим стилем 8 січня церква відзначала Собор Пресвятої Богородиці. У народі цей день отримав назву Бабині каші. У цю дату шанували акушерок і повитух, пригощали їх ковбасою і пирогами. Це народне свято вважається вдалим для весілля і для легких пологів у жінок.

8 січня - вдала дата для столярів, теслярів і музикантів. У них добре вдається робота.

Що не можна робити 8 січня

Не варто в цей день піддаватися гніву і злобі, починати конфлікти, ображати інших людей і підвищувати голос, інакше весь рік пройде в негативі.

Якщо в домі є побитий або тріснутий посуд - викиньте його, інакше він принесе нещастя в будинок.

Якщо куми в цей день зустрічаються з хрещеником, то потрібно обов'язково принести подарунок або частування, інакше відносини можуть зіпсуватися.

Прикмети погоди 8 січня

  • Іній на гілках дерев віщує дощове літо.
  • Якщо в цей день вдарив мороз, то потеплішає нескоро.
  • Вікна в будинку запітніли - до відлиги.
  • Північний вітер віщує морози, західний - сильні снігопади, південний - теплу погоду і сльота.
  • Якщо чути спів птахів, то скоро погода покращиться.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Те, що раніше на Банковій та з трибуни ВРУ називали «російським ІПСО» сьогодні є вже «загрозою для нашої енергетичної системи» - Lana Zerkal

п’ятниця, 27 вересень 2024, 19:45

Не можу пройти повз «несподіваний» розвиток сюжету у політичному сезоні, який щойно почався. Ось, що ви могли не помітити: . Те, що раніше на Банковій та з трибуни ВРУ називали «російським ІПСО» сьогодні є вже «загрозою для нашої енергетичної системи»...

Як росія воюватиме з НАТО

п’ятниця, 27 вересень 2024, 19:07

У нас часто дивуються, чому «на Заході не розуміють, що Україна їх закриває собою від росії». Справа в тому, що на Заході так не вважають. Країни НАТО звикли покладатися на військову та економічну міць США, силу Альянсу, і не бачать для росії (навіть п...