Народні прикмети на 8 жовтня. Чого українки здавна уникали цього дня, аби запобігти проблем з чоловіками

8 жовтня за новим церковним календарем (21 жовтня за старим) - день пам'яті Пелагії Антіохійської. У народі день прозвали Палашки, зазначають Патріоти України. За старим календарним стилем - день пам'яті преподобної Єфросинії Олександрійської.

***

Пелагія жила в III столітті, в Антіохії. Вона була неймовірно красива, працювала танцівницею і вела вільний спосіб життя. За красу її прозвали Маргарита, що в перекладі означає "перлина".

Одного разу до Сирії, на собор єпископів, приїхав єпископ Нонн. Побачивши багато вбрану і шалено вродливу дівчину, він був вражений не тільки її зовнішністю, а й манерами, далекими від християнства. Єпископ молився за Пелагею всю ніч, і наступного дня вона прийшла до церкви. Послухавши проповідь єпископа, дівчина вирішила хреститися. Після цього роздала своє багатство жебракам, а сама пішла в чоловічий монастир на Оливній горі і постриглася в ченці під виглядом юнака.

Там свята Пелагея провела все життя до самої смерті. Мощі святої знаходяться в Єрусалимі, в Оливній печері.

Прикмети на 8 жовтня

Прикмети дня говорять про те, якою буде погода найближчим часом і зима:

  • гарна погода сьогодні - така буде ще стояти три тижні;
  • північний вітер - до холодної зими, південний - до теплої, західний - до сніжної;
  • з дерев ще не опало листя - зима прийде нескоро.

У народному календарі 8 жовтня - свято Палашка, Ознобиці, Починки. Цього дня прийнято оглядати, чистити і лагодити зимовий одяг - важливо не залишати дірки в кишенях, інакше з дому підуть гроші.

Що не можна робити 8 жовтня

Церква цього дня, як і будь-якого іншого, не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, наклепів і осуду, а також заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти тим, хто просить про допомогу.

У народі 8 жовтня заборонено лінуватися і байдикувати, а також не радять рубати старі дерева та обрізати гілки дерев - за повір'ями, після цього весь рік будеш страждати від болю в кістках. Наші предки вірили, що в них живуть душі, які залишаться без захисту, якщо пошкодити дерево.

Жінкам забороняється проводити багато часу перед дзеркалом, тому що інакше це може призвести до пробем в особистому житті.

Що можна робити 8 жовтня

Святій Пелагеї моляться про спасіння душі тих, хто веде неправедний спосіб життя, просять наставити на шлях істинний п'яниць і наркоманів. Допомагає також свята у важких хворобах і прийнятті рішення в складній ситуації.

Цього дня дістають із шаф зимові речі, а літні ховають до наступного року. Усю консервацію, соління, заготовки заносять у комори та погреби.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Спину надірвав, геморой наростив. Досить": Дмитро Ступка у США влаштувався на роботу, але звільнився в перший же день

вівторок, 8 жовтень 2024, 22:00

Український актор Дмитро Ступка, який проживає у США, улаштувався на роботу в мувінг, але витримав на цій роботі лише один день. Про це він повідомив 8 жовтня, розмістивши в Instagram Stories відео, у якому його знято за кермом автомобіля-перевізника, ...

"Резніков не побоявся мене запросити": Відомий журналіст запідозрив, що Умєров його злякався

вівторок, 8 жовтень 2024, 21:53

Міністр оборони України Рустем Умєров запросив журналістів на зустріч "не під запис", але побоявся запрошувати відомого журналіста-розслідувача Юрія Ніколова. Про це Ніколов написав у своєму Facebook, передають Патріоти України. "Колеги повідомили, що ...