Народні прикмети на 9 травня. Побалуйте дітлахів - день Миколая Весняного спонукає до цього не менш Зимового

Православна церква України 9 травня за новим стилем відзначає перенесення мощей Миколая Чудотворця. У народі це свято відоме як Миколай Весняний або Миколай Літній. За старим стилем у свято сьогодні вшановують праведну Глафіру Амасійську.

На Миколая Чудотворця наші пращури вшановували домашню худобу. Тварин цього дня балували, годували ласощами і прикрашали стрічками. За гарної погоди виганяли в поле на випас. Коням міняли підкови. Власники худоби кропили тварин святою водою для міцного здоров'я. Також у це народне свято дякували і пригощали пастухів.

Селяни 9 травня займалися садінням овочів і зернових культур, насамперед - вівса і пшениці. Однак до посівів не приступали, доки на дубі та черемсі повністю не розпуститься листя. Починали висаджувати картоплю, якщо земля вже достатньо прогрілася.

Миколай Чудотворець вважається заступником дітей, тому в це свято дорослі намагалися їх балувати. Також цього дня робили добрі вчинки, жертвували милостиню і просили вибачення у близьких. Вважається, що зроблене 9 травня добро повернеться людині в подвійному розмірі.

Дуже щасливою прикметою у свято 9 травня вважався приліт солов'їв і ластівок. Якщо такі птахи оселилися біля будинку, то у його мешканців буде достаток і благополуччя. Пернатих приманювали в саду, залишаючи для них годівниці та шпаківні.

Що не можна робити 9 травня

Невдалий день для рукоділля і творчості.

Не варто сьогодні користуватися ріжучими і гострими предметами - ножем, голкою, ножицями, серпом, косою. Підвищується ризик порізів.

У День святого Миколая не можна ображати дітей, бити їх і підвищувати голос.

Не можна займатися ворожіннями, магічними ритуалами, передбаченнями сьогодні.

Під забороною обжерливість і зловживання спиртним.

Великим гріхом 9 травня вважається ображати птахів, знімати їхні гнізда, проганяти пернатих із двору.

Прикмети погоди 9 травня

  • Горобина вже зацвіла - осінь буде ранньою.
  • Цілий день похмуро - найближчі дні будуть дощовими.
  • Зозуля голосно і часто кує - скоро погода покращиться.
  • Ранкова роса віщує багатий урожай зернових культур.
  • На березі повністю з'явилося листя - пора садити картоплю.
  • Якщо Миколай Весняний холодний, то протягом наступних 12 днів теж буде холодно.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 20 травня. Обережно з ножами та іншими гострими предметами

понеділок, 20 травень 2024, 7:05

Православна церква України 20 травня за новим стилем вшановує пам'ять мучеників Фалалея, Олександра та Астерія. За старим стилем сьогодні згадують явлення в небі Хреста Господнього в Єрусалимі. . 20 травня наші предки займалися посівом огірків. Для ці...

Дивне в замаху на Фіцо. Замішані російські спецслужби - Снєгирьов

понеділок, 20 травень 2024, 6:15

Замах на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо влаштував місцевий письменник Юрай Цинтула, який пов'язаний з проросійськими силами. А західні спецслужби незадовго до замаху попереджали, що Росія готує провокації по всій Європі. Що задумав Путін? Про...