НАТО може розколотися: Шведський аналітик попередив про ризики

Підполковник армії Швеції Йоакім Паасіківі назвав сценарії розколу НАТО. Вони пов'язані з можливою війною проти Росії, передають Патріоти України.

"Якщо НАТО буде згуртованим – росіяни програють. Але є певні нюанси. Тaкий розвиток подій може перерости у глобальну ядерну війну. Це був би досить поганий день для всіх. Цього ніхто не хоче. Тож Росія використає загрозу ядерної глобальної або міжконтинентальної відплати, щоб спробувати розколоти НАТО. Якщо в НАТО немає згуртованості – немає статті 5", - зазначив він.

Згідно з улюбленим сценарієм аналітика, РФ чинить тиск на острови Шпіцберген в Арктиці. Це демілітаризований норвезький архіпелаг, але певні активності там має і Росія. Для врегулювання стану справ існує стара конвенція.

"Якщо росіяни спробують влаштувати провокації на Шпіцбергені – про що вони почали говорити кілька років тому – це стане викликом для тих членів Альянсу, які мають інтереси в Арктиці: США, Канади, Британії, скандинавських країн. Але чи буде це проблемою для Туреччини? Для Чорногорії? Для решти Альянсу? Це може стати одним із способів тиску на НАТО та спробою його розколоти", - додав Паасіківі.

Іншим варіантом може стати блискавичний напад на країни Балтії у поєднанні з серйозними ядерними загрозами. Як пояснив експерт, у війні з окремими європейськими країнами або групою європейських країн росіяни мають більше шансів, ніж проти всього Альянсу за підтримки США.

"З новим президентом США. З угорським прем'єром Орбаном і словацьким прем'єром Фіцо, які повторюють [ідеї] Путіна в Євросоюзі та НАТО. Питання в тому, будемо ми єдині чи ні. Якщо ми єдині й Росія нападе на країну НАТО – вона програє. Можливо, з ядерною ескалацією, але програє. Це факт. Якщо ж їм вдасться зробити щось нижче "больового порогу" НАТО і ми не об’єднаємося, у них буде набагато більше шансів", - підсумував він.

Джерело: LIGA.net
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Соревнование посредников на возможных переговорах между Украиной и Россией идет полным ходом. В чем их интерес и каковы шансы? - Злий Одесит

вівторок, 17 вересень 2024, 0:30

Соревнование посредников на возможных переговорах между Украиной и Россией идет полным ходом. В чем их интерес и каковы шансы? В последнее время тема «мирных переговоров» между Украиной и Россией приобрела второе дыхание, которое в медийном пространств...

На Покровському операційному напрямку противник зумів трохи розширити вклинення в районі Новогродівки, однак за Лисівку та Сухий Яр, зачепитися йому поки не вдається - Костянтин Машовець

понеділок, 16 вересень 2024, 23:19

1. На Куп'янському напрямку, очевидно, противник силами 1-ї "гвардейской" танкової армії (ТА), а саме - її 2-ї "таманской" мотострілецької дивізії (мсд), при дієвій участі 4-ї "кантемировской" танкової дивізії (тд), активно рветься до річки Оскіл по на...