"Навколо мене все вибухало": Відомий пілот F-16 розповів про свою найстрашнішу місію під час війни

Дена Гемптона називають найсмертоноснішим пілотом F-16 американських Військово-повітряних сил. На його рахунку понад 600 бойових годин на найвідомішому у світі літаку F-16 – Viper. За 20 років його карʼєри було чимало небезпечних операцій. Проте в інтервʼю "24 каналу" він розповів про свою найстрашнішу місію, передають Патріоти України.

За його словами, події розгорталися під час останньої війни в Іраку. "З Багдада виїжджали іракські бронемашини й танки. Мені сказали, що потрібна візуальна розвідка того, що відбувається внизу. Попри всі системи з космосу, які ми маємо для спостереження, треба було подивитися, що відбувається. Для цього мені довелося спуститися під хмари", – поділився він.

Тоді він побачив багато ракет класу "земля – повітря" та зенітних установок. Пілот зʼясував, що там було дві дивізії республіканської гвардії – біля 500 танків та 20-30 тисяч піхоти. "Звичайно, вони побачили мене приблизно у той час, коли я побачив їх. Протягом 30 – 45 секунд я думав, що вони мене вб'ють, тому що навколо мене все вибухало. Пролітають кулі, стріляють ракетами класу "земля – повітря". Я досі не розумію, як вибрався", – пригадав Гемптон, додавши, що після приземлення його накрили емоції.

Хто такий Ден Гемптон

Деніел Гемптон – підполковник Повітряних сил США у відставці. Він служив у ВПС США з 1986 по 2006 рік. На його рахунку 151 бойовий виліт на винищувачі F-16, на якому він налітав 726 бойових годин.

Гемптон брав участь у багатьох війнах. Зокрема, у війні в Перській затоці та Іраку. Крім того, він здійснював бойове повітряне патрулювання під час терористичних атак 11 вересня 2001 року.

За його словами, найнебезпечніша місія, з якою зараз стикаються пілоти винищувачів – це полювання на ЗРК. Ця робота небезпечніша, ніж збиття ворожих літаків, каже Гемптон.

Джерело: 24 канал
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Змінитися, аби перемогти

понеділок, 20 травень 2024, 9:23

Війна – це мистецтво так використати сприятливі умови, щоб здобути найбільшої сили і впливу, виходячи з ситуації (Сунь Цзи). Часто доводиться чути: «Війна – це математика». . Особи, здебільшого далекі від воєнної теорії (а тим більше від практики)...

DeepState: Російські окупанти просунулися в районах 10 населених пунктів

понеділок, 20 травень 2024, 8:36

Російські окупанти мали деякі успіхи на Запоріжжі, а також на Донеччині й Харківщині. Аналітики DeepState повідомляють, що протягом 19 травня зафіксовано просування росіян біля 10 населених пунктів України. "Ворог просунувся південно-східніше та півден...