НБУ вже після повномасштабного вторгнення платив мільйони гривень компанії підсанкційного російського бізнесмена, - ЗМІ

У 2022–2023 роках Національний банк України (НБУ) сплатив 19,5 млн грн німецькій компанії Oerlikon Balzers Coating, 44,46% акцій якої належить російському бізнесмену Віктору Вексельбергу, який перебуває під міжнародними санкціями. Про це 21 січня повідомляє "Економічна правда" з посиланням на джерела у митній системі України й у самому НБУ, передають Патріоти України.

"25 вересня 2022 року Національний банк здійснив купівлю установки для нанесення нітриду хрому на карбувальний інструмент, вартістю 19,487 млн грн у компанії Oerlikon. У серпні 2023 року НБУ закупив у цієї ж компанії 10 катодів із титану на загальну суму 13,9 тис грн. Відповідна установка та катоди необхідні для карбування обігових монет", – ідеться в повідомленні.

На запит "Економічної правди" в Нацбанку підтвердили факт проведення закупівлі і зазначили, що процедура закупівлі почалася у 2020 році.

"Ця закупівля відбулася на початку 2021 року. В Україні немає виробників такого спеціалізованого обладнання. До оцінки конкурсних пропозицій було допущено три міжнародні учасники: "INORCOAT" (Болгарія), "Teer Coatings Ltd" (Великобританія), "Oerlikon Balzers Coating" (Німеччина, Ліхтенштейн). За результатами оцінки конкурсних пропозицій договір на постачання обладнання був укладений у лютому 2021 року з німецькою компанією "Oerlikon Balzers Coating" (є частиною групи Oerlikon), яка "надала найнижчу цінову пропозицію", – пояснили в НБУ.

Видання пише, що у Вексельберга найбільший пакет акцій компанії Oerlikon, на другому місці з часткою 42,7% – компанія Liwet Holding AG.

"Як свідчать митні дані, закупівля Нацбанком товарів у компанії, пов'язаної з російським олігархом, на загальну суму 19,5 млн грн відбулася вже після початку повномасштабного вторгнення Росії [24 лютого 2022 року]. Оплата фінального платежу за придбану в Oerlikon установку відбулася вже після початку повномасштабного вторгнення – у вересні 2022 року – вже після монтажу та тестування відповідного обладнання", – зазначили в "ЕП".

Національний банк України запевнив видання, що вони вже "переглянули свої внутрішні процедури у сфері закупівель і посилили роботу у сфері санкційного комплаєнсу".

"Додатково Національний банк оновив форми типового договору про закупівлю і доповнив його санкційними застереженнями та запевненнями, які виключають співпрацю Національного банку з особами, які підпадають під санкційні обмеження або пов'язані відносинами контролю із санкційними особами", – заявили в НБУ.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Різдво Пресвятої Богородиці: Ця сильна молитва прочитана з чистою душею допоможе здійснити найзаповітніші бажання

неділя, 8 вересень 2024, 5:00

Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...

Україна має впасти на день пізніше Росії. Все, більше ніяких інших формул немає - Портников

субота, 7 вересень 2024, 21:43

З РФ можливі перемовини про припинення вогню, і лише за деяких умов. Таку думку висловив журналіст Віталій Портников, передають Патріоти України. "Я виходжу з аксіоми, що російсько-українські перемовини про закінчення війни в принципі неможливі. Про це...