Не контрнаступ, а "знайшли слабину": Українські військові розповіли, як вдалося звільнити територію під Бахмутом

Одразу на півдесятка ділянках передової, навколо Бахмута, українські воїни змогли витіснити ворога з його позицій, але найголовніше, підрозділам Сил оборони України вдається захоплювати панівні висоти навколо Бахмута. Росіяни у відповідь засипають передові розташування українців тоннами смертоносних снарядів, зазначають Патріоти України.

“Бахмут, це вже друга війна, все, зовсім по-іншому! Найважче воювати з “вагнерами”. Тут пануючі висоти. Зараз ми б’ємося за те, щоб відбити їх у ворога”, - кажуть бійці.

Північніше Бахмута українські піхотинці за підтримки побратимів - артилеристів почали змінювати перебіг війни на окремо взятій ділянці фронту. “Було сплановано провести контратаку і вирівняти лінію нашої оборони. Це - не контрнаступ! Це просто сили оборони, які зробили атаку”, - каже заступник командира підрозділу 57 ОМПБр “Марцин”.

Це було хоч і добре сплановане, але у буквальному розумінні, перехоплення наступальної ініціативи, твердить комбат. “Так вийшло, що ми знайшли слабину і пробили цю слабину”, - додає командир підрозділу 57 ОМПБр “Умка”.

Бійці кажуть, що все відбулося дуже швидко, але штурм ворожих позицій не був легкою прогулянкою. Піхоту окупантів з дистанції підтримувала і артилерія і танки. Натомість наша арта, твердить “Марцин”, цього разу спрацювала просто на відмінно. “Це хибне розуміння того, що їх не підтримує техніка. Техніка викочується. На підходах вони знищуються нашою артилерією. На момент нашої атаки з боку противника було задіяно чотири танка. Один був виведений зі строю, три - відкотилося”, - каже він.

Постійно під ворожим артилерійським вогнем - ціна, яку тепер платить наша піхота за наближення до Бахмуту з флангів. “Артобстріли! Останні дні артобстріли. Вчора навіть “Гради” були. Практично всю ніч, до чотирьох ранку”, - кажуть військові.

Ділянки на північ та північний-захід від міста, що їх відбили у ворога наші захисники, росіяни котру добу поспіль просто переорюють важкими далекобійними снарядами. Рятуються бійці в бліндажах. Спроби ворожої піхоти відбити втрачені позиції, зізнається комбат, теж не вщухають. “Вчора були штурмові дії з боку Російської Федерації. Розібрали їх мінометами, перекрили підхід резервів. Важкою артою резерви повністю були накриті. В цей час групи були під мінометним і АГСним обстрілом. Почали підтискати піхотою. Вигнали їх в поле, де вони і полягли”, - розповідає командир підрозділу 57 ОМПБр ЗСУ“Залізяка”

Зараз на відбитих ділянках тривать зачистки. Хлопці кажуть, з дня на день почнуть переміщуватися ближче до міста-фортеці, аби тиснути на ворога з флангів. Поки ж на північному фланзі од Бахмута піхотинці намагаються витіснити ворога з панівних висот.

Вони вже мають досвід - успішних масштабних контранаступальних дій. Бійці 57-ої мотопіхотної були серед тих, хто звільнив правобережжя Херсонщини. Нині ж прагнуть погнати росіян ще й з Бахмуту.

Джерело: ТСН.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Навіть в Києві не обійшлось без інцидентів на "9 мая", - Голобуцький

п’ятниця, 10 травень 2024, 0:30

"Навіть в Києві не обійшлось без інцидентів на "9мая": пара ряжених дебілів-пенсів припхались до Вічного вогню в Києві (так, він досі є і досі відбиває власне совкові наративи, а не нашу трагедію і шалені втрати - і, можливо, з цією штукою варто щось з...

"Хароші русскі", як зайчики діда Мазая, стрибають з однієї крижини на іншу, приміряючись, на якій крижині їм ситніше, - Сергій Марченко

п’ятниця, 10 травень 2024, 0:22

"Акунін пише, що "русскій мір" розколовся, як крижина. "Хароші русскі", як зайчики діда Мазая, стрибають з однієї крижини на іншу, приміряючись, на якій крижині їм ситніше. Красиво написано, фактурно. Недаремно батоно Чхартішвілі пробився на Росії", - ...