"Не не варто обманювати самих себе - війна, корупція і бідність залишаться головними проблемами країни у найближче десятиліття", - Портников

"Радники нового президента України Володимира Зеленського говорять про необхідність збереження "нормандського формату" як важливої умови відновлення територіальної цілісності країни і досягнення миру на Донбасі", - пише у своєму блозі політолог Віталій Портников, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Це і є те, що називається спадкоємністю зовнішньої політики - до того ж наступністю об'єктивною, що не залежить від зміни президентів або урядів. І це те, чого не хоче розуміти більшість українських громадян, які все ще живуть в Радянському Союзі.

Пострадянський мислення - це не тільки патерналізм, небажання брати на себе відповідальність і безглузде очікування дива. Це ще й спроба перенести на власний уряд можливості керівників СРСР. Але навіть керівництво Росії - це не керівництво СРСР. А Україна - взагалі не спадкоємиця можливостей імперії, вона спадкоємиця однієї з її колоній.

Український президент не може закінчити війну. Ось президент Росії - може, хоча і йому з кожним днем це зробити буде все важче. А президент України може або захищатися, або капітулювати. Але оскільки значна частина українського суспільства виступає проти капітуляції, ніякого вибору у нього немає.

"Нормандський формат" не є ніяким компромісом, але відображає збіг інтересів сторін. Він потрібен нам просто тому, що іншого механізму збереження санкцій проти Росії не існує. А нам потрібно збереження санкцій і послаблення Росії, тому що її посилення означає втрату нами нових територій і навіть крах держави.

Він потрібен Кремлю, бо дозволяє зберегти контроль над окупованими територіями і розраховувати, що цей контроль у майбутньому дозволить розширити зону окупації або домогтися федералізації України.

Він потрібний Заходу, бо допомагає демонструвати зацікавленість у врегулюванні конфлікту, підтримувати Україну і зберігати комунікацію з Росією. Але, як і кожний такий формат збігу інтересів, він одночасно не вигідний всім учасникам.

Захід платить демонстрацією слабкості та збереженням вогнища потенційного конфлікту, навіть війни на кордонах Євросоюзу. Росія розплачується збереженням санкцій і поступовою деградацією своєї економіки і державності.

Україна розплачується продовженням конфлікту, жертвами на лінії розмежування, неможливістю відновлення територіальної цілісності. І ще відсутністю повноцінного державного кордону. А це означає - збереженням і розквітом контрабанди. А розквіт контрабанди - це збереження масштабної корупції, яку не можна перемогти, поки немає кордону і є контрабанда. А розквіт корупції - це подальше розшарування суспільства.

Тому не варто обманювати самих себе - війна, корупція і бідність залишаться головними проблемами країни у найближче десятиліття. Але це не означає, що Україна не має виходу. Наші головні союзники - терпіння, час і готовність до боротьби за нашу країну. Війна не повинна заважати реформам, нехай навіть і не популярним. З корупцією все одно потрібно боротися - причому не тільки з корупцією на найвищому рівні. Відповіддю на бідність повинна стати система суспільної солідарності. Це і є реальна політика, а прихильність «нормандському формату» - усього тільки її важлива частина".

Джерело: Еспресо.ТV
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 19 квітня. Розпочата цього дня справа принесе позитивний результат

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 19 квітня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Іоанна Старопещерника, мученика Феона і патріарха Трифона Константинопольського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують патріарха Євстихія Константинопольського. ...

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...