"Не розслабляйтеся!": Зовсім скоро Україні нагадають, що треба платити

В Україні вже в середині вересня приїдуть кредитори Міжнародного валютного фонду. Йтиметься про підписання нової програми і виконання вже взятих зобов'язань.

Про те, скільки має заплатити Україна, який кредит можемо отримати і чого чекати в 2019-му – передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Переговори почнуться у вересні

Україна може підписати нову програму з МВФ до кінця 2019-го на суму $ 6-8 млрд грн. Переговори, почнуться у вересні, заявляв раніше представник президента в Кабміні Андрій Герус. Це пов'язано з тим, що тільки в перший місяць осені новий склад Верховної Ради розпочне роботу. Далі вони повинні будуть сформувати уряд і затвердити його.

Без кредиту МВФ, впевнені аналітики Raiffeisen Bank International, впорається з борговим навантаженням буде вкрай складно. У своєму звіті вони очікують виплати за зовнішнім боргом в 2020 році на рівні $16,8 млрд, а в 2021-м – $18,5 млрд.

"Навіть з урахуванням повного ролловера міжфірмових кредитів (борг, на який буде продовжений термін погашення) і рефінансування 50% корпоративних кредитів, Україні доведеться виплатити $12,5 млрд в 2020 році і $15 млрд доларів в 2021 році", – сказано в документі.

Нові борги від МВФ не дозволять погасити старі, проте створять можливість залучати кошти із зовнішніх ринків, розміщуючи державні цінні папери, а також отримати фінансування від інших кредитних організацій і держав. Всі вони сприймають МВФ як лакмусовим папері. Якщо держава продовжує програму співпраці, значить, виконує свої зобов'язання і є надійним партнером.

При цьому міжнародні аналітики цілком позитивно оцінюють перспективи України. Мовляв, якщо будуть проводитися реформи, то протягом наступних двох років і кредитний рейтинг країни, і ситуація в економіці будуть поліпшуватися.

У МВФ не забувають про обіцянки

Ще в кінці минулого року МВФ дав згоду виділити Україні $3,9 млрд. Невелика програма була розрахована на підтримку напередодні майбутніх виборів. Незважаючи на всі заяви, як з боку України, так і з боку Фонду, великі програми підписують в тому випадку, коли є стабільні влади, які беруть на себе зобов'язання виконувати умови.

МВФ – фінансова швидка допомога. Вони не тільки допомагає латати дірки, а й замість вимагають покращувати економічну ситуацію для того, щоб в майбутньому можна було відмовитися від вливань. І хоча з боку різних політиків можна почути багато критики з приводу пропозицій Фонду, всі вони прагматичні і спрямовані на фінансову стабілізацію, зменшення видаткової частини бюджету і т.д. Під тиском Фонду влади не тільки зважилися на підвищення тарифів, але і створили антикорупційну інфраструктуру, почали проводити економічні реформи.

Новому уряду і Раді для того, щоб отримати наступний кредит, доведеться виконати "старі" умови, які продовжать вже в новому меморандумі. Правда, з огляду на низькі ціни на газ на світових ринках, традиційний камінь спотикання – підвищення тарифів на блакитне паливо, найближчим часом можна уникнути.

Однак, є й інші умови. Наприклад, Верховна Рада повинна прийняти закон про перевірку одержувачів соціальної допомоги. Відповідні законопроекти вже розроблені. Так, Міністерство фінансів презентував проект закону "Про верифікацію" з триетапної перевіркою, а Міністерство соціальної політики запропонувало в законі прописати візити "ревізорів" в будинку пільговиків.

У меморандумі також згадали і розробку законопроекту "Про ринок землі". Про те, що в Україні необхідно дозволити продаж землі сільськогосподарського призначення, також говорять і у Світовому банку. На даний момент думка експертів розходиться: одні кажуть, що ринок повинні відкрити відразу, інші ж вважають, що в поточних умовах потрібно, наприклад, заборонити продаж землі іноземцям. До слова, кілька тижнів тому Європейський суд з прав людини прийняв рішення про те, що мораторій на продаж землі в Україні порушує майнові права громадян.

Два сценарії:

Кредит до кінця 2019-о. До такого варіанту схиляються і в НБУ, і серед міжнародних аналітиків. Наприклад, заступник голови НБУ Дмитро Сологуб вважає, що гроші можна буде отримати до кінця року. "У цьому році в четвертому кварталі ми очікуємо, що, швидше за все, це буде нова програма, в цьому році вона почнеться, і Україна отримає 2 млрд доларів в цьому році", – зазначив він.

Кредит в 2020-му. Золотовалютних резервів НБУ буде досить для того, щоб впорається без порції боргу в поточному році. Правда, це може створити певні ризики валютної дістабілізаціі. Будь-які погані новини з боку кредиту створюють хвилювання на валютному ринку і негативно впливають на курс валют.

Шанси для Зеленського

З великою часткою ймовірності пропрезидентська партія "Слуга народу" зможе одноосібно сформувати парламентську більшість, призначивши своїх представників на всі важливі посади. Концентрація і виконавчої, і законодавчої і президентської влади в одних руках – з одного боку негативний фактор, які зруйнує баланс сил. З іншого ж – це дає інструментарій для реалізації будь-яких рішень.

Президентська команда при бажанні матиме підтримку різних гілок влади. Аналітики вважають, що це може "дозволити забезпечити проведення обіцяних реформ". Як же буде насправді – питання залишається відкритим. Наприклад, в регіонах команду президента представляють в тому числі екс-митники, які раніше потрапляли в пов'язані з контрабандою скандали.

До речі, до цього всі уряди в Україні були сформовані коаліцією з представників різних партій. Їм доводилося між собою ділити портфелі і домовлятися, хто яке місце отримає. Зараз же вирішувати, хто стане прем'єром, хто очолить міністерства, хто буде генпрокурором, головою СБУ і так далі буде президент Зеленський разом зі своїми представниками.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сікорський спрогнозував наслідки атаки Росії на країни НАТО

четвер, 25 квітень 2024, 22:55

Якщо Російська Федерація нападе на будь-яку країну НАТО, то неминуче зазнає поразки. Не Захід має боятися прямого зіткнення із РФ, а навпаки. Відповідні заяви пролунали у виступі міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського перед Сеймом 25 к...

"Просто боляче дивитися на Донбас... Але ми наведемо там лад": Путін зробив чергову цинічну заяву

четвер, 25 квітень 2024, 22:29

Володимир Путін заявив, що йому боляче дивитися на те, через що проходять жителі Донбасу. Цікаво це чути від людини, яка й віддавала накази бомбити міста Донбасу, знущалася з мирного населення, позбавивши будь-яких благ та прав, розорила промисловість ...