"Не витрачай життя даремно": Українка розповіла, як це - бути мамою десятьох дітей (фото)

У неї немає нерідних - відміна лише у “біологічності” малюків.

Євгенія Чернова - черкащанка, яка вже два роки виховує десяток дітей. Як це - приборкувати серця прийомних дітей і бути для них “мамою не з народження” та як роблять боляче діти - передають Патріоти України з посиланням на Про Все.

Нещодавно у великій родині Євгенії народилася десята, найменша дитина. Однак це не завадило їй залишитися турботливою мамою та другом для дітей із відмінним ДНК. Хоча вона зізнається: своїх дітей потрібно любити більше, аніж небіологічних.

- Мрія про велику сім'ю - родом із дитинства?

- Я росла в багатодітній родині, виховувала своїх сестер. І хоч справ через це вистачало, мені хотілося мати велику сім'ю.

Вперше про усиновлення я подумала, коли з подругами ходила у санаторій неподалік від дому. Там відпочивали діти, позбавлені батьківського піклування. Ми їм показували кіно, проводили виховні заняття. Бувало, прийдемо раз, два, а потім тижні 2-4 прийти не можемо через навчання чи інші обставини. А коли приходиш - усі діти біжать назустріч і кричать: “мама, чому ти не приходила?”.

“СПОЧАТКУ БУЛА БОРОТЬБА ЗА УВАГУ І МІСЦЕ “ЛЮБИМЧИКА” - ДІТИ ХОДИЛИ ПО П'ЯТАХ І ЩОХВИЛИНИ ПОВТОРЮВАЛИ, ЩО ЛЮБЛЯТЬ НАС”

- Як обирали діток, які стануть вашими?

- Ми хотіли брати лише маленьких дівчат, бо на той момент у нас було дві свої доньки. І по віку щоб діти здружилися, і друзі з Америки надсилали речі для дівчаток - сукні, костюми, комбінезони. Думала, що так своїх дівчат повдягаю - і буду дивитися, любуватимусь.

Але ж ми дітей не обираємо. Коли прийшли у притулок, нам розповіли про діток, які тоді були і яких можна було брати в родину. А з 60-80 дітей у притулку “статусних”, яких можна забрати, є лише декілька.

На момент, коли ми прийшли у притулок, там було 5 таких діток - 4 хлопці й дівчинка. Ми їх і забрали. Хоча нас готували до того, що діти складні. Найстаршому хлопчику було 12 на той момент. І нас попередили, що через своєрідний характер він може навіть відмовитися спілкуватися.

“КОЛИ ВЧИЛИ ПЕРШИЙ ВІРШ - СТАРШИЙ СКАЗАВ, ЩО ХОЧЕ НАЗАД У ПРИТУЛОК, А НЕ БУТИ НАШИМ”

- Що було найскладніше?

- Складно давалася дисципліна. Я, наприклад, просила дітей поводити себе тихіше, а малявка, якому було 5 років, у відповідь кричав, що я “какашка”, він мене не любить і до того ж лушперив ногами.

Морально теж було складно, бо я уявляла, що візьму дітей - і вони всі мене полюблять. А на ділі виявилося, що не дуже й люблять, бо для них рідні мами й тата - найкращі. Андрій, який на той момент пішов у 6 клас, до потрапляння в нашу родину майже не вчився. Тому процес освіти нам теж дався не відразу.

Пам'ятаю, я умовляла його вивчити вірш у школу. Він вперся і постійно повторював, що не робитиме цього. Коротко кажучи, почався у нас скандал, і він каже: “Я повертаюсь у притулок”. Ну, кажу, вертайся - маєш право.

Він пішов нагору, сказав двом братам, щоб і вони збирали речі, бо всі повертаються у притулок. Якийсь час пробув нагорі, збирався, а потім спустився до мене і каже: “я вивчив вірш”.

“МИ НАВЧАЄМО ДІТЕЙ ЦІНУВАТИ ТЕ, ЩО ВОНИ МАЮТЬ. ТОМУ ЩО БІЛЬШІСТЬ ЛЮДЕЙ НАВКОЛО НЕ МОЖУТЬ ДОЗВОЛИТИ СОБІ ТАКЕ ЖИТТЯ”

- Як рідні доньки відреагували на появу інших дітей у будинку?

- Коли перші п‘ятеро дітей прийшли в сім‘ю, наші біологічні дівчатка Майя (ред. - тоді 3 роки) і Лєра (ред. - тоді 1 рік) дуже їх боялися. Майя на другий поверх, де дитячі кімнати й ігрова, декілька місяців навіть не піднімалася. Сиділа внизу на дивані з телефоном у руках і як тільки чула, що хтось іде сходами - лякалася. Кричала: “Папа, дєті бєгут! А-а-а-а…”.

- Когось із дітей любите більше, аніж інших?

- Ми всіх намагаємося любити однаково, але не виходить. Звісно, що в одязі, речах, їжі та іграшках ми нікого не виділяємо. Але частіше з собою на прогулянку чи в магазини я беру своїх дівчат - Майю і Леру. Тому що ми сім'я.

Навіть на державних курсах перед тим, як стати ДБСТ (ред. - дитячий будинок сімейного типу), нас навчали: рідні діти - на першому місці.

Я часто повторюю, що рідним дітям повинна забезпечити життя - бо їх народила і мушу дати все. А для інших я робитиму все, що у моїх силах. І до дітей із притулку я, мабуть, більш сувора - вони перуть свої шкарпетки самі, тоді як носки своїх дівчат я перу в машинці. Але ж у моїх дітей я буду завжди - якщо Мая чи Лера не вмітимуть варити борщ, я прийду і приготую його. А до всіх 10 піти не зможу.

“ЗАРАЗ ДІТИ ВЖЕ НЕ ПЛАЧУТЬ, КОЛИ Я ЗМУШУЮ ЇХ ВЧИТИСЯ - ЗНАЮТЬ, ЩО Я З НИХ НЕ “ЗЛІЗУ”

- Які встановили правила для дітей?

- Насамперед ми розділили територію: спальна кімната моя й чоловіка - це місце, куди вони не заходять. А другий поверх - їхня територія, тому за порядок на ньому вони відповідають самі. Були випадки, коли й ганчірками діти кидалися, і швабрами - не хотіли прибирати, бо “й так чисто”. Але зараз усе роблять без проблем.

Так само є обмеження й у часі - після 21:00 я проводжу час із чоловіком. Дітям пояснила, що до вечора весь час проводжу з ними, а увечері хочу побути з татом. Тому після дев’ятої вони граються у себе на поверсі або разом переглядаємо фільми.

Нагору, хоч це і дитяча територія, ми забороняємо носити їжу.

Прибирання у нас кожен понеділок, середу та п'ятницю. За кожною дитиною закріплена зона, за яку вона відповідає. Наприклад, за кимось закріплений папуга - повністю догляд за ним, у старших дітей є менші, за якими вони слідкують - чи ті одяглися, поїли тощо. За кимось прикріплена ванна - прибирання у ній, за кимось - кухня чи коридор тощо.

- Похід у кінотеатр чи в магазин усією родиною - це складно?

- Думаю, що коли діти підростуть - буде легше. Але поки вони малі - одного роздягнути, другого вдягнути, третього повести у туалет, четвертого заправити тощо - це важко. Старші без проблем себе організовують, а з малявками - складно.

Ми намагаємося приділяти час усім, хоча я розумію, що дітям нас мало. Машини великої в нас немає, тому кудись частіше їздимо частинами - сьогодні беру з собою одних дітей, завтра - інших.

“ДІТЕЙ ПОТРІБНО РОЗВАЖАТИ - САМІ ГРАТИСЯ ВОНИ НЕ ВМІЮТЬ”

- Колись губили дітей?

- Колись Настя загубилася в філармонії на Різдвяній виставі. Я її довго не могла знайти. Дуже багато наших друзів її шукали. Мене добряче перетрусило, бо за день до цього ще подивилася фільм «Хижина». У результаті Настя знайшлася на “віп”-місцях - сиділа в першому ряду і спокійнісінько дивилася виставу.

Коли ми взяли перших п‘ятьох дітей, у нас їх стало семеро. Усі були малявками крім Андрія - їм було від двох до шести років. Ми їх рідко на когось із родичів лишали, бо діти були дуже неслухняні. Тому завжди возили їх із собою. І я постійно їх перераховувала, рахувала до семи. Особливо коли їздили на Дніпро. Чоловік з ними пірнає, бавиться у воді, а я сиджу на березі й рахую.

- Які колективні риси дітей вашої родини?

- Вони всі “ябіди” у мене. Я спочатку сварила, бо негарно ж так робити. А потім зрозуміла, що це величезний плюс - я внизу готую обід, але завдяки “доносам” у курсі всього, що відбувається на другому поверсі між дітьми.

“МИ З ЧОЛОВІКОМ ДУЖЕ ТРУСИМОСЯ НАД ДІТЬМИ - ІНОДІ НАВІТЬ ЗАНАДТО”

- З чим довелося змиритися, коли ви стали батьками не лише рідних дітей?

- Насамперед - що в цих дітей уже є улюблені мама і тато - рідні. І хоч я для них теж мама, але вже на другому плані.

Перша п'ятірка дітей, яких ми взяли з притулку, дуже тужила за рідними батьками. Настя, постійно говорила за них. Наприклад, прикрашаємо ми ялинку - величезну, пухнасту, дуже гарну - а вона каже, що у неї вдома таких три ялинки. Хоча я знаю, що нічого подібного в неї не було. Але дитина постійно буде на боці рідних батьків.

Ще ми не маємо права забороняти дітям спілкуватися з родичами чи батьками. Виняток - якщо вони погано впливають на них. І бабуся двійнят Насті й Вані приходила щотижня. Врешті-решт ці діти пробули у нас рік. Можливо, через зустрічі з бабусею вони постійно хотіли до рідної мами. А, можливо, року не вистачило, щоб у нас виникла прив'язаність один до одного - навіть психологи кажуть, що вона формується роками. Тому діти з величезною радістю повернулися від нас у рідну сім'ю. Це також може траплятися у ДБСТ.

Діти з притулків дуже відрізняються від рідних - вони багато до чого непризвичаєні, у них було більш самостійне життя до потрапляння в родину.

“КОЛИ МИ З ЧОЛОВІКОМ ЙШЛИ НА ПОБАЧЕННЯ З ДІТЬМИ, ЗНАЛИ НАПЕРЕД: ЯКІ Б ДІТИ НЕ БУЛИ - МИ ЇХ ЗАБЕРЕМО”

- Довіра у всьому - це про вашу родину?

- Наші стосунки з дітьми побудовані на довірі. Ми не перевіряємо листування у соціальних мережах, хоч і маємо право переглядати дитячі телефони, контакти тощо. Але ніколи цього не робили й думаю, що й не робитимемо.

Тільки Юлю, найстаршу дівчинку, я відразу попередила, що до незнайомих людей її не пускатиму - лише до тих, кого знаю. Це ми проговорили ще на перших побаченнях із нею. І хоч це Юлі не дуже сподобалося, вона стала однією з наших діток.

- Які дрібниці робили боляче до сліз, коли стала багатодітною мамою?

- Для мене всі діти - це не робота, а родина. І я до них ставлюся як до рідних, намагаюся дати все, приділити побільше часу. А вони все одно мені постійно говорять про рідну маму. І розумом розумію, що я для них теж мама, мене також люблять - а на серці боляче, що попри старання я все одно не найулюбленіша мама. Відчувала себе якоюсь прислугою, коли ми разом їли приготовану мною їжу, дітки бігають, одягнені мною, а в телефонній розмові до рідної матері кажуть: “забери мене, я хочу додому”.

“ЩЕ НА ПОЧАТКУ Я БОРОЛАСЯ ЗА ПРАВО МОЇХ ДІТЕЙ НЕ ЗДАВАТИ ГРОШІ У ШКОЛУ, НА ТУМБИ Й КНИЖКИ, РЕМОНТ ТОЩО. АЛЕ З ЧАСОМ ЗРОЗУМІЛА, ЩО МОРАЛЬНИХ СИЛ НА ЦЕ НЕ ВИСТАЧАЄ - ВІДВОЙОВУВАТИ КОЖНУ ДИТИНУ. І КРАЩЕ ПЛАТИТИ ГРОШИМА, НІЖ ЗДОРОВ’ЯМ”

- Ви колись відмовлялися від дітей?

- Ніколи. Коли ми з чоловіком йшли на побачення у притулок, знали наперед: які б не були діти - ми їх заберемо. Тому що я б не змогла поспілкуватися з дитинкою, погратися, а потім їй сказати: “ні, ми тебе не візьмемо”. Хоча це неправильно - тому що діти й батьки мають підходити один одному.

- Ваша родина зустрічалася з суспільним осудом через кількість дітей?

- Люди нас не розуміють. Варто сказати, що щось не виходить чи складно дається - відразу кажуть: “а нащо ти брав, якщо не справляєшся?”.

Батьки нас розуміють. Але тато дуже жаліє мене - хотів, щоб я стала журналісткою. То він хоч і допомагає, але всі мої грамоти й нагороди з журналістики повиставляв і дивиться на них. Це його печаль.

Часто люди говорять поза очі, що ми на дітях заробляємо гроші. По-перше, це неможливо - усі кошти ми витрачаємо на виховання і розвиток дітей. По-друге, навіть якщо це було б правдою - то я ж і виховую всіх десятьох.

Єдина вигода з дітей - це будинок, тому що ми всі тут проживаємо на умовах спеціальної програми. Але разом з тим у мене є нерухомість, придбана ще до того, як ми взяли дітей із притулку.

“МИ ЗНАЛИ, НА ЩО ЙДЕМО.
УЖЕ НЕМАЄ СЕНСУ ЖАЛІТИСЯ, ЩО “ВАЖКО”

Ці діти не випадково з'явилися у нашій родині. І я знаю, що вони для чогось прийшли у наше життя. Ми потрібні одне одному.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....