Нечувано: Ціна гречки стрімко зросте, українці платитимуть 80 грн за кг

В цьому році для зростання ціни на гречку є всі передумови, вважає виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки.

Вже до кінця поточного року гречка може вирости в ціні до 80 гривень за кілограм. Така нечувана ціна на цю крупу цілком реальна, кажуть аналітики аграрного ринку. За минулий рік ця крупа подорожчала більш ніж на третину. Вартість кілограма гречки в торговій мережі зараз становить 25-30 гривень, пише видання from-ua, передають Патріоти України.

І в цьому році для зростання ціни на гречку є всі передумови, вважає виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

Які чинники можуть викликати підвищення ціни на гречку

В Україні катастрофічно не вистачає гречки власного виробництва. За останні 4 роки площі, на яких сіють цю культуру, в нашій державі скоротилися втричі. У минулому році гречку було посіяно на 77 тисячах гектарів, тоді як Україні для власних потрібно сіяти, як мінімум, 150 тисяч гектарів.

В Україні вільно надходить гречка з-за кордону, зокрема, з Казахстану, з яким у нас є угода про вільну торгівлю. Правда, з Казахстану йде гречка не казахська, а російська, вирощена в Алтайському краї. Вона залізницею надходить в Казахстан. Там її фасують в пакети з казахськими вихідними даними, і далі крупа йде в Україну вже як казахська.

Ще одна причина подорожчання гречки - карантин, який триває вже другий рік. Рік тому, як тільки він почався, ажіотажно підвищився попит на крупи, і в першу чергу - на гречку. Торгові мережі швидко відреагували на це підвищенням ціни.

Виробникам вигідніше, щоб гречка була дешевше

Однак через надмірні апетити торговців згодом попит на крупи різко впав. Люди користуються тим, що було закуплено раніше. А новий товар не поспішають брати через занадто високу ціну. Виробники гречаної крупи скаржаться, що зараз попит на неї впав в 2-3 рази.

"Виробник теж не зацікавлений, щоб продукт був дорогий. Крупозаводи працюють усе-таки на звороті, а не на ціні. У них заробіток в процентному відношенні на кілограмі той же при ціні 10 гривень за кілограм, і 30 гривень. Все зацікавлені, щоб просто була стабільна ціна ", - говорить Сергій Громовий.

В цьому році гречку в Україні почнуть сіяти пізно, тільки після 1 травня, говорить аналітик. Причина такої пізньої сівби - аномально холодна весна. За прогнозами, повинні засіяти трохи більше ніж в минулому році: 80 тисяч гектарів замість торішніх 77. Але і такої площі замало, щоб задовольнити внутрішній попит на гречку.

Якщо площа посіву не збільшать, гречка буде дорога

Втім, уряд пообіцяв аграріям дотацію. Ймовірно, що вони ще збільшать заплановану площу посівів хоча б до 150 тисяч гектарів. Тоді можна буде зафіксувати ціну на гречку в магазинах на рівні 30 гривень за кілограм.

"Якщо залишиться заплановані 80 тисяч гектарів, то гречка поступово буде дорожчати. Вартість може досягти 80 гривень. Уже зараз ціна 60 гривень, тому 80 - цілком реально", - допускає аналітик.

Джерело: from-ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Як у Німеччині розкрили російське шпигунське кубло - Борислав Береза

субота, 20 квітень 2024, 0:30

"У "Der Spiegel" вийшла гучна стаття "У Баварії заарештовано російських диверсантів - розслідування Генпрокуратури". Німеччина зіткнулася з новою шпигунською справою. За даними SPIEGEL, генеральний прокурор Єнс Роммель заарештував двох агентів, які, як...

Поведінку наших "партнерів" на фоні всього, що відбувається, важко пояснити чимось іншим, як "змовою", - Віктор Андрусів

субота, 20 квітень 2024, 0:16

"Я не прихильник теорій змов. Навпаки, прихильник фрази: "Не треба пояснювати всесвітньою змовою звичайне розп...здяйство". Але поведінку наших "партнерів" на фоні всього, що відбувається, важко пояснити чимось іншим, як "змовою", - пише політолог Вікт...