"Неїжпапа знає, як прикрити Одесу. Це та ж сама ситуація, як прикривали свого часу Севастополь", - військовий експерт

"Якби не було зернової угоди, якби ми цей рік не зерно вантажили, а думали, як Одесу прикрити, порти не тільки Одеси, а по всьому південному узбережжю… Там же не один тільки Одеський порт, а й Південний, і Миколаїв, і Ольвія, тобто кілька портів. А щойно розслабилися щодо зернової угоди… Ну ось і розслабилися… Скільки разів я говорив цілий рік: цю зернову угоду будемо вихаркувати з кров’ю. Ось почали, і нічого з цим зробити не можна. Зернову угоду не можна було починати в такому вигляді. Якби були без зернової угоди — тоді можна було б запитувати у наших партнерів берегові засоби оборони і комплекси берегової оборони", - пише військовий експерт Роман Світан у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Є такі комплекси, які прикривають не те, що місто, — вони цілий берег прикривають. Причому, це і артилерійські комплекси ракетні. Але ми не могли їх запитувати, тому що на запит такого берегового комплексу, партнери відповідали «Навіщо вам береговий комплекс? У вас же зернова угода. Ви і так там всі домовилися. Який сенс вам його давати».

Ось зараз із зернової угоди вийшов Путін, грюкнув дверима, і зараз будемо, так би мовити, повертатися на рік назад і почнемо запити цих берегових комплексів. Це не Patriot. Там вони трохи інші. Це комплекси морського базування і належать до військово-морського флоту. Наш командувач ВМС Олексій Неїжпапа — дуже хороший фахівець. Неїжпапі торік зерновою угодою тикали й розповідали, мовляв, ніхто тебе не зачепить, не бійся, тут зерновою угодою все прикрито, а якби він одразу поставив питання руба — дайте мені ці берегові комплекси саме морського базування або берегові стаціонарні, все було б по-іншому. А це комплекси, які до 300 км знищують все, що підходить до берега і до порту. Тобто і кораблі, і літаки, і ракети, зокрема й Онікси відмінусувалися б.

Ось ми зараз відкотилися на рік назад. Тепер повернімося до теми захисту. Справа не в Patriot, ним питання не вирішити. Потрібно вздовж усього берега ставити берегові комплекси — буквально від Херсона, Миколаєва і закінчуючи Затокою. І тоді вони прикриють і порти, і Одесу, природно, міста портові і сам трафік кораблів. Ну, принаймні в нашій економічній зоні вони їх точно прикриють.

Які ракети пропустили. Х-22 може збити Patriot і SAMP-T теоретично. Але, по-перше, ще жодного разу їх не збивав ні один, ні інший комплекси. А ще росіяни там, де Patriot і SAMP-T стоять, ще жодного разу Х-22 не відправляли.

Ці Х-22 відправляють «кудись туди», як то кажуть — у 300-метровий радіус, що становить 600-метровий діаметр. Туди 50% випущених ракет потрапляє. Х-22 — неточні ракети. Ось у другу атаку — в ніч на 19 липня — ці 8 переорали поля, черв’яків повбивали, це точно. А ось Онікси досить таки небезпечні ракети, їх дуже складно збивати. Вони низько йдуть над морем, тобто на короткому плечі, підлітний час — кілька хвилин. Ну ось якраз берегові комплекси і в автоматичному режимі їх би позбивали.

Зараз якщо хтось знову почне продовжувати зернову угоду — це означає продовжити ще раз харкання кров’ю на якийсь час. Нам не зернову угоду продовжувати треба, нам треба закривати зенітно-ракетними і береговими комплексами наші порти. І Одесу однозначно треба прикривати як портове місто, а не як якийсь рядовий обласний центр. Неїжпапа знає, як прикрити місто. Це та ж сама ситуація, як прикривали свого часу Севастополь.

Мене запитують, чому флоти НАТО змогли організувати охорону суден у Перській затоці, а в Чорному морі не можуть. Бояться РФ? Це не така лінійна ситуація. Одна справа в Перській затоці колупатися — там переважно Іран і протиборчі країни, а інша справа — у Чорному морі. Чорне море — це все-таки такий рукомийник, на виході якого знаходиться Туреччина Ердогана, і Ердоган тут свою гру грає. Тому, найімовірніше, все буде якраз від нього і залежати. Він зараз зайняв позицію «на подивитися» — відійшов убік і дивиться, чим закінчиться ситуація. Хто кому що пропонуватиме і на що погодиться.

Оптимальний варіант тут для нас — повністю припинити якісь рухи, зайнятися зміцненням берегової лінії, прикривати Одесу однозначно. Починати тим же Patriot, якщо десь він є, її прикрити як портове місто, як мінімум, і як базу військово-морського флоту нашого. Не чекати якихось зернових оборудок. Зерно, зрештою, курям можна згодувати — яйця дешевші будуть. А далі вже дивитися — як буде Ердоган поводитися.

Нам треба зайняти позицію в очікуванні і пересидіти Ердогана. Він, врешті-решт, зіткнеться з проблемою своїх уже домовленостей з африканськими країнами і Близьким Сходом щодо постачання зерна. І ось, коли у нього вже виникне ця проблема — він сам почне діяти.

Нам оптимально — це просто відкрити порти і сказати: «Ну, заходьте, забирайте зерно», і не встрявати в усі ці стосунки, і, особливо, зняття санкції з Росії. Ось генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш намагається просунути підключення російського Россільгоспбанку. Тобто, ні в якому разі не піти на поводу ось цих підключень і зняття з Росії санкцій. На Росію треба, навпаки, більше санкцій накладати. А Ердоган розбереться. Він зараз почекає, потопчеться і прийме правильне рішення. Адже Босфор — це його протока, ось Ердоган, як господар цього шлагбаума прийме рішення, як правильно чинити. Нам потрібно просто почекати".

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...