Неочікуваний та цікавий варіант: З'явилась інформація, що секретні дрони-невидимки Пентагону RQ-170 полюють за окупантами в Криму

Секретні американські стелс-безпілотники RQ-170 Sentinel могли збирати розвідувальні дані про тимчасово окупований Крим та інші об’єкти в районі Чорного моря – така інформація міститься у злитих даних Пентагону, як розповідає видання The War Zone.

Як відзначається, всього з вересня 2022 року цей дрон міг здійснити щонайменше дев’ять бойових вильотів, і якщо ця інформація дійсно правдива, то це буде доволі цікавий випадок використання Сполученими Штатами свого дійсно секретного безпілотника, яких до того ж є не так вже й багато.

Окремо зауважується таке – прямих тверджень про те, що RQ-170 Sentinel шпигував саме за окупантами в Криму у документах немає, але в них опублікована карта з маршрутами польоту різних розвідувальних засобів поблизу окупованого півострова.

І якщо, наприклад, для тих же Global Hawk чи Rivet Joints на карті відзначені "типові" траєкторії, то для RQ-170 чи MQ-9 – ні, але водночас є рядок SECDEF Directed Standoff, яким позначають ті бойові вильоти розвідувальних літаків та БПЛА, які здійснюються безпосередньо за наказом очільника оборонного відомства США Ллойда Остіна, що логічно в контексті ризику втрати того ж секретного RQ-170. Ймовірно, саме в цьому випадку йдеться про ті ж RQ-170 або MQ-9.

Залишається незрозумілим, чи продовжуються польоти наразі, особливо після зіткнення MQ-9 Reaper з рашистським Су-27 в небі над Чорним морем – хоча з іншого боку, саме безпілотник-невидимка може бути цікавою альтернативою як такий, що буде складніше "вполювати" під час виконання завдання.

Водночас представник ПС США в Європі (USAFE) відмовився коментувати "оперативні деталі активів ISR", відзначивши, що "регулярні польоти ISR підтримують низку національних цілей США, союзників та партнерів".

Нагадаємо, що RQ-170 Sentinel – це безпілотний апарат з технологіями "стелс", створений підрозділом Skunk Works компанії Lockheed Martin і те, що дрон "секретний" насправді не перебільшення, бо його тривалий час тримали в таємниці, а підтвердили існування такого БПЛА лише у грудні 2009 році. Всього ж на озброєнні ПС США може бути від 20 до 30 безпілотників, але знову ж таки – ці дані доволі відносні.

RQ-170 – цікавий втаємничений безпілотний літальний апарат, про який відомо не так вже й багато. Зображення з Instagram-акаунта kpmd_spotter
RQ-170 – цікавий втаємничений безпілотний літальний апарат, про який відомо не так вже й багато. Зображення з Instagram-акаунта kpmd_spotter

І цей безпілотник цілком міг зібрати солідну кількість інформації про російські сили в Криму – хоч RQ-170, звичайно, не абсолютно "невидимий" для ворога, але цілком має "опцію" підібратися ближче до необхідних об’єктів і отримати якіснішу розвідувальну інформацію про супротивника – причому останній може і не здогадуватися, що за ним спостерігають.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Важко знайти людину, яка б зробила більше для ослаблення ЗСУ": Волонтер Донік відреагував на оголошення Росією у розшук Хомчака

вівторок, 7 травень 2024, 20:53

Відомий волонтер та військовий інструктор Роман Донік прокоментував у соцмережі "Фейсбук" оголошення колишнього Головнокомандувача ЗСУ, а зараз першого заступника секретаря РНБОУ Руслана Хомчака у розшук у Росії, передають Патріоти України. На думку До...

У серіалі українського телеканалу знявся актор-колаборант - ЗМІ

вівторок, 7 травень 2024, 19:51

У квітні 2024 року на українському телеканалі ICTV2 відбулася прем'єра серіалу "Подвійні ставки". У серіалі одну з ролей зіграв актор з Маріуполя Дамір Сухов, який виявився колаборантом, інформують Патріоти України. "Подвійні ставки" - це 8-серійна кри...